Versieringen studeren: hoe pak je dat aan?

Er zijn op dit moment meerdere leerlingen bezig met stukken waar versieringen in voorkomen, zoals voorslagen en verschillende soorten trillers. En allemaal vinden ze het lastig om die versieringen goed te spelen. Want, die versieringen moeten snel gespeeld worden. En om dat snel en goed te doen is moeilijk…

Waar moet je op letten als je versieringen gaat studeren?

Vingerzetting

Als eerste moet je bij het spelen van versieringen erop letten dat je de best mogelijke vingerzetting ervoor gebruikt. Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is. Kies een vingerzetting die ervoor zorgt dat je het zo mooi mogelijk kan spelen. Je zal best wel eens situaties tegenkomen dat je wel vingers moet gebruiken die niet zo comfortabel aanvoelen, omdat je anders de rest van de muzikale zin niet mooi kunt spelen. Maar in veel gevallen heb je wel een keuze. Probeer de verschillende vingerzettingen uit en kies degene die voor jou het beste voelt. Blijf die dan consequent gebruiken.

 

Langzaam

Oefen het vervolgens langzaam. Alleen dan kan je goed zien en voelen hoe je het moet doen. Pas als de beweging goed in je vingers zit, kun je langzaam het tempo opvoeren.

 

Invoegen in de context

Hoe past de versiering ritmisch in het stuk; moet het op de tel, of ervoor? Hoe valt het samen met de noten in de andere hand? Kan je het tempo vasthouden tijdens het spelen van de versiering, of moet je het hele stuk (voorlopig) wat langzamer spelen.

 

Maar dan…

Als je bovenstaande stappen allemaal hebt doorlopen, en je weet hoe het moet. Je kan het met 1 hand goed spelen. En als je dat kleine stukje met 2 handen doet, gaat het ook. Maar zodra je het hele stuk gaat spelen lukt het soms wel en soms niet… Argh, dat is frustrerend!

 

Geen robot

Als je daar tegenaan loopt, bedenk dan dit: Dat je iets KAN, wil nog niet zeggen dat het dan ook altijd LUKT! Dat geldt voor alle dingen waar je hard voor moet werken. Een toptennisser als Nadal kan een geweldige smash slaan. Hij weet precies wat hij moet doen, hoe hij het moet doen, wanneer hij het moet doen en heeft het ontelbaar keren tot in perfectie getraind. Maar in een wedstrijd lukt het soms ook gewoon niet…

 

Mentaal

Als het niet lukt, kan je 2 dingen doen:
1. Gefrustreerd raken en daardoor de rest ook niet optimaal spelen
2. Of denken: Jammer, volgende keer beter. En je er vervolgens niet druk om maken.

Optie 2 is zó véél beter!!

 

Spanning blokkeert

Hoe meer je gefrustreerd raakt, hoe slechter het gaat. Hoe meer je jezelf druk maakt of die volgende versiering wel gaat lukken, hoe groter de kans dat het juist mislukt! Doordat je gespannen bent blokkeer je juist de boel. En probeer dan nog maar eens een mooie versiering te produceren…

 

Ontspanning

Hoe meer je accepteert dat het nu eenmaal niet altijd goed wil lukken (ook al kan je het wel), hoe beter het zal gaan. Blijven oefenen zorgt ervoor dat je spieren steeds beter gaan begrijpen wat de bedoeling is én dat je meer vertrouwen krijgt in je eigen kunnen. Dat zorgt weer voor meer ontspanning waardoor het ook weer beter gaat. Zo kom je in een opwaartse spiraal.

 

Dus in het kort: oefen, ontspan, accepteer als het niet lukt

en vergeet niet te genieten van wat er wel lukt!

1 antwoord
  1. Biano
    Biano zegt:

    Ib de meeste gevallen helpen studie Czerny, of doe die big eens overnieuw , een hele week de eerste 10, 2e week 11 tm 20, etc. Kijk maar eens wat je daarmee tot stand brengt na een maand!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *