Piano spelen: tips om weer te beginnen!

De kerstvakantie is weer voorbij. De scholen zijn weer begonnen en voor veel mensen is het ineens weer heel druk! Ik merk het ook aan mijn leerlingen; de vakantie is over en de stress slaat al snel toe. Het relaxte gevoel van de vakantie is helemaal weg en de tijd vinden voor piano spelen (of keyboard spelen of fluit spelen of welk instrument dan ook!)  is soms lastig. Wat kan je doen? Hier een paar tips!

Voor veel mensen is het na de vakantie juist extra aanpoten: veel werk is gewoon blijven liggen en heeft zich alleen maar opgestapeld. Ook scholieren en studenten vinden het vaak moeilijk om weer in een goed ritme te komen. Hoe zet je jezelf weer op het juiste spoor?

Tip 1

Schrijf alles wat je moet doen op een groot vel papier. Maak 1 rij met privé dingen en 1 rij met werk/studie taken. Probeer de lijst zo compleet mogelijk te krijgen.

Waarschijnlijk heb je meer taken dan je af kan werken. Je zult dus keuzes moeten maken. Het is niet handig om met je verstand op nul als een gek aan het werk te gaan en door te blijven gaan totdat alles klaar is. Ten eerste houd je dat nooit lang vol en raak je uitgeput. Een prima manier om een burn-out te krijgen of overspannen te raken. Ten tweede bereik je er niet zoveel mee, want wanneer je klaar bent is je lijst ondertussen al 2x zo lang geworden. Keuzes maken dus! Dat is niet altijd eenvoudig want alles lijkt belangrijk. Lijkt dus, dat is het niet echt!

Tip 2

Bepaal wat belangrijk is d.m.v. de volgende vragen aan jezelf te stellen:

-Draagt deze taak in belangrijke mate bij aan het bereiken van mijn doel? 

-Is het eigenlijk wel mijn taak? (Zo niet, aan de ander overlaten!)

-Wat gebeurt er als ik het niet doe?
-Vind ik dat heel erg?

Besluit dan of je het wel doet (en plan het in je agenda en doe het dan zonder nog te twijfelen) of niet doet en streep het van je lijst.

 

Tip 3

Plan het in kleine stappen. Geef jezelf niet de opdracht om een grote taak in 1 keer helemaal af te maken, dat zorgt ervoor dat je er tegen opziet en de moed niet hebt om er daadwerkelijk aan te beginnen.


Ook op privégebied zal je waarschijnlijk keuzes moeten maken. Bedenk welke mensen het meest belangrijk zijn voor je eigen geluk. Plan daar tijd voor in.

Bedenk van welke vrije tijd activiteiten je het meeste energie krijg, en plan daar tijd voor in.

Zorg ook voor lucht in je agenda: alle avonden vol ontspannende activiteiten is niet echt ontspannend! Focus je op 2, hooguit 3 dingen. Stress is niet erg zolang er maar genoeg ontspanning tegenover staat. Iedere dag muziek maken is een prima manier om even alles te vergeten en jezelf weer op te laden.Wanneer je weer zicht hebt op wat je moet en gaat doen, voel je je meestal al weer een stuk beter.

Tip 4

Als je deze tips leest, vind je muziek maken vast belangrijk. Daar heb je ook helemaal gelijk in! Keer op keer is uit diverse onderzoeken gebleken dat muziek maken niet alleen leuk is, maar ook goed is voor je leer en denk vermogen, creativiteit, probleem oplossend vermogen, ontspanning, coördinatie en nog veel meer! Maar ondanks dat is het soms lastig om daadwerkelijk te beginnen met piano spelen (of een ander instrument dat jij bespeelt). Een doel stellen helpt altijd! Het is immers lastig een route te kiezen als je niet weet waar je heen wilt.

Tip 5

Wanneer je niet weet wat je wilt bereiken is het dus lastig om te starten met oefenen, want wat moet je dan oefenen? Maak aan de hand van je doelstelling een plan met daarin wanneer je wat gaat oefenen. Je docent kan je daarbij helpen. Ben je een muziekstuk aan het instuderen? Spreek dan met jezelf af dat je iedere dag een paar nieuwe maten instudeert en de stukjes herhaalt die je al kent . Of, als dat nog teveel is, maar 1 nieuwe maat per dag. Stapje voor stapje kom je dan toch vooruit!

Veel succes!