Hoe kijk jij als je aan het muziek maken bent? Wanneer mijn leerlingen iets heel moeilijk vinden, zie ik dat aan hun gezicht! Een heel ingespannen blik vol concentratie en frustratie, als het niet zo lukt als ze willen. Heel begrijpelijk! Ik betrap mijzelf er ook regelmatig op, maar probeer er tegenwoordig wel wat aan te doen..

 

Spiegelbeeld

Laatst was ik heel ingespannen techniekoefeningen aan het doen. Eigenlijk vind ik dat heerlijk: lekker je vingers losmaken en steeds meer controle krijgen! Nu heb ik een hele mooi en glanzende piano. Omdat ik geen bladmuziek voor me had staan zag ik plots mijn spiegelbeeld. Eerlijk gezegd schrok ik ervan: wat keek ik somber! Een diepe frons en een ingespannen blik in mijn ogen! En dat terwijl ik het gewoon naar mijn zin had!

 

Vrolijk 

Ineens moest ik denken aan lachtherapie. Het schijnt zo te werken dat als je heel hard en overtuigend gaat lachen (zomaar, terwijl er eigenlijk niets om te lachen is), je vanzelf ook echt vrolijker wordt. Je gaat je beter voelen door bewust te lachen. Je lacht wanneer je vrolijk bent, maar je wordt ook vrolijk wanneer je lacht! Wist je dat?

 

 

Smile!

Nou is het niet handig om uitbundig te gaan lachen wanneer je muziek aan het maken bent. Maar, dacht ik, glimlachen gaat wel! 
Dus ik zette heel bewust een glimlach op mijn gezicht. Er volgde als vanzelf een diepe zucht, ik voelde mijn spieren ontspannen, en het lukte allemaal veel beter! 

Tegenwoordig doe ik het heel bewust: glimlachen, zomaar omdat het me een zoveel beter gevoel geeft! En omdat het anderen die het zien, ook laat glimlachen!

Dit is een hele simpele tip, probeer het eens en laat me weten welk effect het op jou heeft!

 

Smile :)))))

Veel studeerplezier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *