Passie en discipline, de ingrediënten voor een succesvol resultaat en een gelukkiger leven!

Iedere dag studeren vergt discipline. Als je denkt: “dat heb ik niet  (of niet genoeg)”, dan heb ik goed nieuws! Je kunt het leren en trainen. Het mooie is, dat wanneer je het traint met iets waar je passie voor voelt, je er op alle andere gebieden in je leven ook profijt van hebt. Tijd dus om aan de slag te gaan!

 

 

 

Met discipline is het net als met je spieren: hoe meer je ze traint, hoe sterker ze worden. Maar ook: aan het eind van de dag wordt je “discipline spier” steeds vermoeider en lukt het minder goed om ermee te werken.
Train je discipline met iets waar je veel passie voor hebt, bv. muziek maken, dan wordt je discipline steeds groter. Je kunt deze sterkere discipline dan ook inzetten om andere dingen te doen die goed voor je zijn en je moeite kosten. Misschien is dat wel regelmatig sporten, of gezond eten, of je werk slimmer indelen, je administratie goed bijhouden, wat je maar wilt verbeteren aan jezelf!
Wanneer je dat beseft, begrijp je ook waarom Matthew Kelly in zijn  boek Perfectly Yourself  schrijft dat de hoeveelheid discipline in je leven gelijk staat aan de hoeveelheid geluk in je leven. Onderzoek heeft aangetoond dat de hoeveelheid zelfdiscipline de grootste voorspeller is van iemands welzijn. Redenen genoeg dus om aan het studeren te slaan. Hier een paar tips:

1. Hoe leuker je iets vindt, hoe gemakkelijker je het volhoudt
Daarom is muziek maken natuurlijk ook zo’n goede manier om je zelfdiscipline te trainen. Wanneer je er veel moeite mee hebt om aan de slag te gaan, zorg dan dat je het in het begin niet te moeilijk voor jezelf maakt. Spreek met jezelf af wat je precies wanneer gaat doen en kies iets leuks om mee te beginnen. De volgende stap is dan eerst iets doen wat heel zinvol maar minder leuk is, en daarna het leukste.

2. Rustig opbouwen
Verlang niet gelijk van jezelf dat je iedere dag een uur gaat studeren. Begin met iedere dag 10 minuten en bouw het rustig op. Jezelf een dag vrijaf geven is prima, maar zorg ervoor dat het er dan niet ineens 2 of 3 gaan worden. Houd je aan de afspraak met jezelf.

3. Vertel het anderen
Wanneer je anderen van je goede voornemens vertelt en ze op de hoogte houdt, voelt het als een stok achter de deur om het vol te houden. Zelf als diegene je er nooit op aan zal spreken, wil je toch liever niet moeten bekennen dat het niet gelukt is.

4. Hang een kalender op
Hang een kalender op een opvallende plaats en omcirkel iedere dag met een rode viltstift wanneer je hebt gedaan wat je met jezelf had afgesproken. Zo houd je zichtbaar hoe het gaat; dat stimuleert om het vol te houden.

Natuurlijk kan je jezelf belonen met iets leuks wanneer je het een bepaalde tijd hebt volgehouden, maar bedenk wel dat je grootste beloning is dat je leven er steeds meer uit gaat zien zoals jij dat wilt!

Veel studeerplezier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *