4 voordelen van uit je hoofd spelen

 

Veel leerlingen zijn erg afhankelijk van hun muziekboeken; zonder de bladmuziek op de lessenaar kunnen ze niet spelen. Tenminste, dat denken ze! Uit het hoofd spelen wordt vaak gezien als iets wat heel moeilijk is. Toch valt dat in de praktijk vaak wel mee. Mits je weet hoe je het aan moet pakken! Maar waarom zou je de moeite nemen? Uit je hoofd spelen heeft vele voordelen. Ik leg je graag uit wat die voordelen zijn!

 

1. Altijd kunnen spelen

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende reden: waar je ook bent, zodra er een instrument beschikbaar is, kun je iets laten horen. Steeds vaker vind je op openbare plaatsen (treinstations, ziekenhuizen) een piano of zelfs vleugel die je mag bespelen. Hoe leuk zou het zijn als je dan spontaan iets kunt laten horen!

 

2. Geen afleiding van de noten

Pianospelen is multi-tasken op hoog niveau. Er zijn vele dingen die je tegelijkertijd aan het doen bent. Maar een mens is daar helemaal niet op gebouwd. Eigenlijk kan je maar op 1 ding geconcentreerd zijn. Als je geen noten hoeft te lezen, scheelt dat weer een taak. Je kunt je dan veel beter op andere zaken focussen die eigenlijk belangrijker zijn en de muziek die je speelt mooier maken. Denk aan een goede techniek, dynamiek, frazering. Uit je hoofd spelen helpt je dus om mooier te spelen!

 

3. Je begrijpt beter wat je doet

Als je een stuk goed uit je hoofd wilt leren, doe je er goed aan om daar verschillende technieken voor te gebruiken. Eén belangrijke techniek is dat je echt uit je hoofd leert hoe een stuk in elkaar zit. Je analyseert het stuk: hoe is het opgebouwd, waar zitten de herhalingen, welke akkoorden worden er gebruikt en in welke volgorde, enz. Je komt er niet onderuit om echt in het stuk te duiken waardoor je het beter begrijpt en er dus ook meer van leert!

 

4. Het houdt je hersenen in conditie

Steeds nieuwe dingen uit je hoofd leren, zorgt ervoor dat je hersenen steeds weer uitgedaagd worden. Je blijft die grijze massa trainen en dat is heel goed! Net als met je spieren is het nodig dat je ze traint. Zonder training gaan ze steeds verder achteruit. Als je ouder wordt, word je natuurlijke behoefte om nieuwe dingen te leren wat minder. Maar juist dan is het heel erg belangrijk om je hersenen aan het werk te blijven zetten. Muziek maken en muziek uit je hoofd leren houd je scherp!

 

Voor alle leeftijden

Ook kinderen profiteren ervan als ze muziek maken en uit hun hoofd leren. Er worden allerlei nieuwe verbindingen in de hersenen gemaakt die ook heel handig zijn bij het uitvoeren van andere taken. Er is vaak onderzoek naar gedaan en iedere keer blijkt weer dat kinderen die muziek maken zich beter ontwikkelen. Ze doen het beter op school, worden socialer en tonen meer empathie naar anderen. Maar of je nu 5 jaar of 70 jaar of iets ertussenin bent, muziek maken is altijd goed voor je!

 

Hoe leer je uit je hoofd spelen

Uit je hoofd spelen kun je leren. Ook als je denkt dat jij er niet goed in bent! In de volgende blog zal ik uitleggen hoe je het uit je hoofd leren van een stuk het beste aan kunt pakken. En ik vertel je op welke manieren je dingen uit je hoofd kunt leren.

 

Uitdaging!

Maar voor nu daag ik je uit om de proef op de som te nemen. Neem een stuk wat je aan het studeren bent. Kies er 2 maten uit. Kijk er eerst goed naar: wat gebeurt er allemaal in die 2 maten? Dan ga je de rechterhand proberen te spelen. Je speelt het 5 x aandachtig alleen met rechts. Dan doe je het boek dicht en speel je het nog eens terwijl je naar je hand kijkt. Misschien gaat het nog niet vlekkeloos, maar ik durf te wedden dat ook jij dat stukje dan al een heel eind uit je hoofd kan spelen. Je kan meer dan je denkt!

 

Veel studeerplezier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *