Inspiratie: wacht jij erop?

Wachten op inspiratie… doe jij dat vaak? Als jij wacht met studeren totdat je inspiratie voelt opborrelen, denk ik dat je niet zo vaak studeert als goed voor je is! Ook al is muziek maken een kunstvorm en helpt het als je geïnspireerd bent; toch werkt het meestal anders!

“Amateurs sit and wait for inspiration,
the rest of us just get up and go to work.”

Stephen King

 

Aan de slag!

Hoe het wel werkt, kun je in de Quote hierboven lezen. De beroemde schrijver Stephen King geeft hier al aan dat hij het amateuristisch vindt om te wachten met werken totdat je inspiratie hebt. En dat is natuurlijk ook zo! En dan wil ik niets nadeligs zeggen over amateurs! Maar als je echt ergens goed in wilt worden, zo goed dat je ook je brood ermee kunt verdienen, dan moet je méér doen! Je kunt natuurlijk pas gaan studeren wanneer je er echt veel zin in hebt. Wanneer je veel leuke ideetjes hebt om mee aan de gang te gaan. Maar… de kans dat je iedere dag studeert, is dan niet zo groot. Wil je echt een instrument goed leren bespelen, dan moet je het anders aanpakken: studeer als een professional!

 

Inspiratie?

Inspiratie heeft niemand standaard elke dag. Dat je inspiratie nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan, om in staat te zijn iets moois te maken, omdat het om kunst gaat, is onzin!! Ik ben helaas vergeten van welke grote schrijver deze quote is: “Ik wacht altijd met schrijven tot ik inspiratie heb, gelukkig is dat iedere dag om 9:00 uur!” Prachtig! Het is inderdaad precies zoals het werkt!

 

Vast tijdstip

Wanneer je de zelfdiscipline hebt om iedere dag er gewoon op een vast tijdstip aan te beginnen, dan komt de “inspiratie” of zin, meestal vanzelf doordat je lekker bezig bent. Oké, soms heb je je dag niet en lukt het minder dan anders. Maar alle kleine beetjes helpen je toch vooruit! Dus wacht niet met studeren totdat je er zin in hebt; ga gewoon aan de slag! Je wordt er beter door en je hebt een goed gevoel over jezelf! Zet hem op!

 

Zelfdiscipline!

“Maar”, hoor ik je al zeggen; “Ik heb niet zoveel zelfdiscipline, ik zou willen dat ik het had!” Dat begrijp ik wel. Maar waar je nu niet goed in bent, kun je jezelf in trainen! Zie het maar als een spier. Je moet rustig aan beginnen; je wilt de spier niet overbelasten want dat werkt averechts. Maar als je iedere dag die spier een beetje zwaarder belast, maak je hem sterker.

 

Valkuilen

Wanneer je moe bent, heb je meestal al veel van die spier gevraagd. Je hebt bijvoorbeeld voor je werk of je studie al de hele dag dingen moeten doen. Dingen die je veel inspanning kostten en waar je eigenlijk niet op zat te wachten. Wanneer je dan thuiskomt en denkt (met een diepe zucht): o ja, ik moet ook nog piano (of iets anders, vul zelf maar in) studeren. Dan gaat het vast niet gebeuren. Dan heb je als excuus:” ik ben vandaag echt te moe!” De woorden die je tegen jezelf zegt hebben meer invloed op hoe je je voelt dan je denkt!

 

Er omheen

Je kunt om die valkuil heen! Dat vergt maar een klein beetje voorbereiding. Bedenk op een rustig moment wat je nu eigenlijk wilt leren. Waarom je ook alweer bent begonnen met het leren bespelen van een instrument. Schrijf dat op als je doelstelling. Dat mag een klein doel zijn, bijvoorbeeld: Ik wil Für Elise kunnen spelen. Hang dat op, op een plek waar je vaak komt. Wanneer je moet huis komt, is het de kunst om naar dat doel te kijken en te denken: “Wat ga ik vandaag doen om een stapje dichter bij mijn doel te komen?” Door een opdracht positief te benoemen, heb je er al gelijk veel meer zin in! Je denkt dan niet als eerste dat je moe bent, maar dat je graag verder wilt komen richting je doel!

 

Kleine stapjes!

Blijf wel in gedachte houden dat je die spier niet wilt overbelasten! Dus stel jezelf niet tot doel om in 1 dag een hele bladzijde te leren. Maar 1 maat is waarschijnlijk wel te doen. Je hoeft niet gelijk te beginnen met een uur per dag studeren. Zet om te beginnen de timer op 5 minuten en gebruik die tijd alleen om geconcentreerd te studeren. Je merkt vanzelf wanneer je het uit kunt breiden.

 

Vaste gewoonte

Je hebt het vast al vaker van mij gehoord: maak er een gewoonte van! Probeer een vast moment te creëren om te studeren. Wanneer je in je dagelijkse routine het studeren een plekje hebt gegeven, is het veel gemakkelijker vol te houden. Over routines denk je niet na, dus kost het minder energie. Je denkt ook niet na of je niet te moe bent om je tanden te poetsen voor je naar bed gaat: je doet het gewoon!

 

 
Veel studeerplezier!

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *