Gemotiveerd blijven studeren: Tips

Gemotiveerd blijven studeren is altijd al een uitdaging. Maar met dat heerlijke zomerse weer van de laatste tijd helemaal! De eindspurt tot aan de zomervakantie is weer zo’n beetje begonnen. Maar die laatste loodjes tot aan de vakantie wegen zwaar. Kinderen raken zo langzamerhand steeds vermoeider en hebben moeite om hun aandacht bij de les te houden. Ook aan volwassen leerlingen (en aan mezelf) merk ik dat het moeilijker wordt om gemotiveerd te blijven studeren. In je spaarzame vrije uurtjes wil je toch zoveel mogelijk van de zon genieten en schiet het studeren er al snel bij in. Hoe los je dat op? Hier een paar tips!

 

Buiten zijn is goed voor je!

Genieten van het mooie weer moet je zeker doen! Het zorgt voor de aanmaak van de  nodige vitamine D, het verbetert je humeur en heeft een gunstige invloed op je energieniveau. Bovendien is het prima te combineren met studeren. Tenminste…. als je het een beetje slim aanpakt! Op een terrasje hangen terwijl je bier naar binnen giet, heeft geen gunstige uitwerking op je gezondheid en energieniveau. Natuurlijk kan je dat best eens af en toe doen, maar liever niet te vaak en het is zeker niet aan te raden wanneer je erna nog productief wilt zijn!
Wat dan wel? Hoe blijf je gemotiveerd studeren?

 

Houd de weersverwachting in de gaten en maak een slimme planning.

Kies voor iedere dag dat er mooi weer verwacht wordt een tijd uit dat je naar buiten gaat. Wordt het echt heel warm, dan wil je misschien het liefst ‘s morgens vroeg een lekkere wandeling maken en daarna wat studeren. Moet je heel de dag werken met prachtig weer? Ga dan in je pauze lekker naar buiten en eet ‘s avonds in de tuin/op je balkon. Wanneer het frisser wordt, ga je nog even studeren. Ga je een dagje naar het strand? Plan dan de dag ervoor en erna wat extra studeertijd. Toegegeven, het kost wat meer zelfdiscipline om het goed in te plannen en je eraan te houden, maar het zorgt er wel voor dat je zonder schuldgevoelens heerlijk van mooie weer kan genieten. Dat is toch ook heel wat waard!

 

Van bewegen in de buitenlucht krijg je energie!

Wanneer je een drukke dag voor de boeg hebt, kun je alle energie gebruiken die je maar kunt krijgen. Doordat het lang licht is heb je wat minder slaap nodig. Dus: sta wat vroeger op en ga bewegen. Begin je dag met wandelen, hardlopen, fietsen of zwemmen in de buitenlucht en je hebt er de hele dag profijt van! De kans dat je ‘s avonds nog genoeg energie hebt en gemotiveerd bent om te studeren, is dan veel groter. 

 

Begin met de belangrijke dingen!

Merk je dat je in de avond veel moeite hebt om nog te gaan studeren, draai het dan om! Toen ik studeerde aan het Conservatorium stond ik altijd vroeg op en begon gelijk met studeren! Dan was ik nog fit en ging het beter. Tegen het begin van de middag had ik dan al een uur of 5 gestudeerd en kon ik gerust een paar uur van het mooie weer genieten! Dat vroege opstaan doe ik nog steeds; het is voor mij de manier om gedaan te krijgen wat ik wil doen! En in de avond een flinke wandeling maken is ook heerlijk!

 

Op het heetst van de dag..

Niet iedereen heeft die luxe, maar, als je in een ruimte kunt oefenen met airco… Dan is het bij warm weer een heel goed idee om, juist wanneer je het te heet vind om buiten te zijn, de plek met airco op te zoeken en dan te gaan studeren. Maar het kan natuurlijk ook op een andere koele plek, zonder airco.

 

 

Wat kun je buiten doen?

Vanaf de tijd dat ik op het voortgezet onderwijs zat, ben ik altijd al bezig geweest om in de zomer zoveel mogelijk buiten te doen. Ik kan me nog herinneren dat klasgenoten verbaasd waren dat ik zo bruin was geworden in de examentijd. Dat was niet gekomen doordat ik hele dagen op het strand lag te slapen, maar doordat ik hele dagen in de tuin lag te leren! De verslagen maakte ik onder de parasol aan de tuintafel. We waren toen pas verhuisd van een bovenwoning naar een huis met een tuin en wat genoot ik ervan! Ik zie het nog steeds als een uitdaging om zoveel mogelijk dingen buiten te doen. Nu is buiten studeren op je instrument in veel gevallen niet aan te raden, lang niet alle buren zullen er blij mee zijn. Maar er zijn allerlei andere dingen te bedenken die wel buiten kunnen, zoals:

– Ga je aan een nieuw stuk beginnen? Luister buiten met je oordopjes/koptelefoon verschillende uitvoeringen van het stuk. Doe inspiratie op en bedenk welke uitvoering jij het mooiste vindt en waarom.

– Neem de bladmuziek mee naar buiten en bekijk het nauwkeurig. Probeer je voor te stellen hoe het moet gaan klinken er bedenk waar het moeilijk wordt en hoe je dat aan gaat pakken.

– Ga muziekspelletjes spelen op een app (bv. Tenuto) van je telefoon of tablet. Oefen noten lezen, akkoorden herkennen, enz.

– Speur op internet naar dat muziekstuk wat je zo graag wilt gaan spelen. Wedden dat je erop gaat studeren zodra je het hebt!

-Vind je het leuk om buiten muziek te maken? Organiseer dan een buurtfeest met BBQ en zorg zelf voor de live muziek! (vraag voor de zekerheid bij de politie en/of gemeente of het mag).

Veel studeerplezier EN geniet van het mooie weer!

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *