De smoezen top 10 met tips om toch te studeren!

 

 

Smoezen:Ik hoor ze regelmatig, allerlei redenen waarom je echt niet kon studeren. Het is ook niet altijd even gemakkelijk om de tijd te vinden om te studeren, dat weet ik ook echt wel uit eigen ervaring! Maar soms, bij de een vaker dan bij de ander, vallen die redenen toch eigenlijk wel onder de noemer “smoezen”. Wanneer dat zo is, weet je het waarschijnlijk zelf ook wel. Maar het is soms wel eens makkelijk om te denken dat zo’n smoesje de waarheid is. En dat zelf doorbreken is lastig. Daarom ga ik je hierbij helpen!

 

Smoes 1

Ik had geen tijd!

Smoes 2

Ik ben vergeten te oefenen!

Smoes 3

Het was echt te moeilijk!

Smoes 4

Het was veel te warm om te kunnen oefenen.

(oké, het was inderdaad erg warm…)

Smoes 5

Ik was op vakantie

(Die snap ik ook! Smoes geaccepteerd.)

Smoes 6

Ik kon mijn spullen niet vinden en vond ze pas weer vlak voor ik hierheen kwam. Mijn zusje/moeder/broertje/ nichtje/vriendinnetje …. Had mijn boeken ergens anders neergelegd

Smoes 7

Ik heb de boeken bij mijn vader thuis laten liggen en ik was de rest van de week bij mijn moeder. (andersom komt ook voor…)

Smoes 8

Mijn ouders hebben niet gezegd dat ik moest oefenen

(Het principe van afschuiven, altijd handig.)

Smoes 9

Ik moet veel sporten en had te veel huiswerk

Smoes 10

Ik ben mijn spullen vergeten mee naar de les te nemen.

(in de hoop dat ik zo niet ontdek dat er gewoon niet gestudeerd is. Helaas, de boeken heb ik ook en ik herinner me ook altijd wel weer waar de vorige keer de moeilijkheden zaten 😉 )

 

Geen tijd hebben. Ja, die ligt heel voor de hand! We hebben het immers allemaal druk. Dus geen tijd hebben is een groot probleem.

Of heb je toch wel tijd?

Is het een smoes? Hoeveel tijd heb je gespendeerd aan bank hangen voor de tv? Of Youtube filmpjes kijken? Of het volgende level van je favoriete spel te spelen?

Ik bedoel maar…..

Geen tijd hebben heeft vaak te maken met het stellen van prioriteit en het ontwikkelen van zelfdiscipline. Dus kom van die bank af en ga studeren 🙂

 

 

10 tips om toch te studeren

  1. Tijd om te oefenen heb je niet zomaar “over”. Je zult er echt moeite voor moeten doen om die tijd ervoor te reserveren. Plan dus die tijd in.
  2. Ga niet vooraf zitten bedenken of je wel zin hebt. Ga ook niet wachten met studeren totdat je zin krijgt om te studeren. Begin gewoon wanneer je het gepland had: gewoon doen!
  3. Neem een vast tijdstip om te oefenen. Vlak na het eten, wanneer je net thuis bent, ‘s morgens voor je naar school/ werk gaat. Maakt niet uit wanneer, maar als je het altijd op het zelfde moment van de dag doet, vergeet je het niet zo snel.
  4. Maak het een vast ritueel. Net als tandenpoetsen voor je naar bed gaat. Je doet het gewoon, omdat je het altijd doet. Als je het dan een keer overslaat, voelt het erg ongemakkelijk!
  5. Zet een reminder in je telefoon op het tijdstip dat je zou gaan oefenen
  6. Blokkeer die tijd in je agenda
  7. Stel een timer in op de tijd die je wilt gaan oefenen. Wanneer je die tijd goed gestudeerd hebt, kan je daarna iets gaan doen waar je op dat moment zin in hebt
  8. Houd een studeerschema bij. Ik maak voor mijn leerlingen studeerbladen waarop ze noteren wanneer en hoelang ze geoefend hebben. Dit is een goede stimulans en helpt ook zicht te krijgen wanneer en waarom het soms niet lukt om te studeren
  9. Vertel aan mensen om je heen dat je iedere dag moet oefenen.
  10. Bedenk waarom je het doet en ga met een glimlach aan de slag!

 

 

Veel studeerplezier!