Optreden voorbereiden, hoe doe je dat ?

Optreden: de ene leerling kijkt er vol spanning naar uit, de andere ziet er  als een berg tegenop. Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat het goed gaat? Hier een paar tips.

 

Optreden voorbereiden
Hoe beter overtuigd je bent dat je kan wat je moet doen, hoe meer zelfvertrouwen je hebt. Een gezonde portie zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je de zenuwen de baas blijft. Dus kies muziek uit waar je je prettig bij voelt en wat past bij je niveau. Wanneer je er erg tegenop ziet, kies dan iets uit wat je niet moeilijk vindt. De overwinning om toch, ondanks je zenuwen, op te treden is belangrijker dan het spelen van een heel moeilijk stuk!

Generale repetitie
Het helpt als je een keer, op de plek waar je op gaat treden, kan oefenen. Je weet dan hoe het voelt en klinkt om daar te spelen. Sla de generale repetitie dus niet over!

Positief denken
Iedere keer wanneer je de nervositeit op voelt komen, zeg je heel opgewekt tegen jezelf: “Ik ga het doen en het wordt hartstikke leuk!”

Niet vergeten om iets te eten
Sommigen krijgen geen hap door de keel vlak voor een optreden. Zorg ervoor dat je van tevoren wel iets eet en/of drinkt. Liever niet te veel, want optreden met een volle maag is meestal niet zo prettig, net als sporten op een volle maag. Maar wanneer je in de uren voor het optreden niets hebt gegeten, kan je je naar gaan voelen en gaan je handen veel sneller trillen. Fruit of vruchtensap krijg je meestal wel naar binnen en is prima!

Neem je tijd
Wanneer het tijd is om met het optreden te beginnen, ben je het meest gespannen. Haal even een paar keer rustig en diep adem. Ga niet zomaar beginnen, zorg dat je er klaar voor bent en concentreer je op het stuk dat je gaat spelen.

Wees trots op jezelf!
Je bent het meest kritisch op jezelf. Ieder dingetje wat niet helemaal perfect loopt, heb jij in de gaten. Wees je ervan bewust dat je publiek het anders ervaart en veel minder kritisch is. Zenuwachtig zijn hoort erbij en een foutje maken is niet erg! Wees trots op wat je doet hebt en geniet ervan! 

Wil je nog meer tips over dit onderwerp? Lees dan: http://muziekstudio-legato.nl/last-van-zenuwen-voor-een-optreden-ga-ze-te-lijf-met-deze-tips/

 

Veel succes en geniet ervan!