Zenuwen en stress zijn wel ergens goed voor!

stress 1Ik stuitte deze week op een heel interessant YouTube filmpje van een TED talk. Er wordt heel goed uitgelegd dat stress niet alleen maar slecht is en dat je zelfs, door de manier waarop je tegen stress aankijkt, ervoor kunt zorgen dat het juist goed voor je is!

 

 

Mijn vader zei vroeger al tegen mij als ik zenuwachtig was: “Dat is goed, dat helpt je beter te presteren!” Mijn vader was absoluut geen geleerde, maar wel een wijze man waar ik heel veel van geleerd heb. Deze uitspraak van hem bewijst dat ook maar weer, want hij had helemaal gelijk!

Zoals in de TED talk heel duidelijk wordt uitgelegd (in het Engels, maar met Nederlandse ondertiteling), dient stress ervoor dat je beter kunt presteren. Wanneer je het op die manier ervaart, zo blijkt uit onderzoek, is stress ook niet schadelijk voor je gezondheid. Het wordt pas schadelijk wanneer je denkt dat het schadelijk is! Wanneer je denkt: “Mijn hart gaat tekeer zodat ik betere prestaties kan leveren, en ik haal snel adem zodat ik meer zuurstof heb wat mijn hersenen helpt scherp te houden” werkt het ook echt op die manier. Terwijl, wanneer je je zorgen maakt over de stress, er wel degelijk iets met je hart gebeurt wat niet goed voor je gezondheid is. In het filmpje laten ze dat mooi zien! Daarnaast maakt je lichaam tijdens stress ook een stofje aan die er voor zorgt dat je sociale vaardigheden verbeteren. Wanneer je tijdens periodes van stress anderen gaat helpen, versterkt dat zelfs je gezondheid!

Ik verbaasde me er altijd al over, dat wanneer ik leerlingen begeleid tijdens een optreden, ik zelf heel goed met de stress om kan gaan en er lang niet zoveel last van heb dan wanneer ik zelf moet optreden! Het verklaart ook dat het samenspelen met andere mensen helpt om beter met de stress om te gaan. Je vindt dan de sociale steun die je op dat moment nodig hebt en dat helpt om goed te presteren. Toch goed om te weten, voor zowel het dagelijks leven als voor optredens!

Hier de link naar de TED talk, Ik vind het een aanrader!

http://www.ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend?language=nl

stress vrij

Veel studeerplezier (met weinig stress) !