Een belangrijke studeertip die ik al mijn beginnende leerlingen meegeef is: “Oefen liefst elke dag 20 minuten. 2 x 10 minuten is de beste manier. 1x per week 2 uur oefenen is veel minder effectief.” Maar waarom is dat eigenlijk?

 

Concentratie

Er zijn 2 belangrijke redenen waarom vaak en kort studeren het meeste resultaat oplevert. Ten eerste heeft het te maken met je concentratie. Vergelijk het met je uithoudingsvermogen: als je voor het eerst gaat hardlopen, dan kan je het nog niet zo lang achter elkaar volhouden, je moet het opbouwen. Zeker in het begin is de tijdsduur waarop je goed geconcentreerd kan studeren nog niet zo lang. Wanneer je toch doorgaat, terwijl je niet goed geconcentreerd meer bent, neem je niet veel meer in je geheugen op. Daarom is 2x 10 minuten op een dag een goede manier om te starten. Ben je meer gewend geraakt aan studeren, dan kan je de tijd uitbreiden.

Geheugen

De tweede reden heeft te maken met hoe je hersenen werken.
In eerste instantie wordt alles opgeslagen in je korte termijn geheugen. Het probleem met je korte termijn geheugen is dat het een beperkte opslag capaciteit heeft; het raakt redelijk snel vol. Wanneer het vol is wordt oude informatie vervangen door nieuwe. Helaas heb je niet zelf bewust onder controle welke oude informatie er verdwijnt. De truc om ervoor te zorgen dat je onthoudt wat je wilt onthouden is: Herhaling! Herhaling zorgt er namelijk voor dat de informatie opgeslagen wordt in je lange termijn geheugen, en dat raakt nooit vol!
Dus alles wat je vaak doet/oefent/studeert onthoud je beter! 

Tijd

Tijd is iets waar we allemaal gebrek aan lijken te hebben. We willen er altijd meer van hebben! Maar helaas zullen we het moeten doen met wat we krijgen. Ieder etmaal heeft 24 uur, dat is voor iedereen hetzelfde. Het gaat erom hoe je omgaat met die tijd. Ik zeg altijd: het gaat niet om tijd hebben maar om prioriteiten stellen! Tja, dat willen de meeste mensen niet graag horen. Want dat geeft aan dat het wel degelijk in jouw macht ligt om ergens tijd aan te besteden. Je bent er zelf verantwoordelijk voor! Het is een kwestie van bewust tijd reserveren voor wat jij belangrijk vindt en dan misschien andere dingen bewust niet of minder doen. Want je kunt inderdaad niet alles doen!

Keuzes maken 

Als je graag een instrument wilt leren bespelen, zal je er dus tijd voor vrij moeten maken. Dan is 20 minuten op een dag toch ook wel weer te overzien. En dan is het helemaal geen ramp als ook dat niet altijd lukt. Maar wees dan wel zo eerlijk om toe te geven dat je andere dingen belangrijker vond om te doen en kies er daarna weer bewust voor om er tijd voor te reserveren. Dat hoeft niet lang, maar het liefst wel vaak. Want dan leer je het beste en gebruik je je tijd optimaal!!

Veel studeerplezier!