Wat je als muzikant van voetbal kunt leren

Om uit te blinken in een sport, moet je hard trainen. Om uit te blinken in muziek maken, moet je hard studeren. Maar niet alleen hoe hard je studeert of traint zorgt ervoor dat je goed wordt. Het is net zo belangrijk, misschien nog wel belangrijker, hoe slim je traint of studeert! Wat dat betreft kunnen wij muzikanten vaak nog veel van sporters leren…

 

Voetbal

Voetbal is niet mijn favoriete sport. Als kind vond ik het vreselijk, en nog steeds ben ik geen fan. Ik weet nog goed dat mijn vader, die anders altijd heel inschikkelijk was wat betreft televisieprogramma’s kijken, op zondagavond onverbiddelijk was. Dan kwam voetbal (Studio Sport) en was de tv voor hem. Tot groot ongenoegen van mijn zus en mij! Trouwens, ook mijn moeder werd er niet enthousiast van.

 

 

Inzichten

Wat ik wel in de loop der jaren ben gaan waarderen is de enorme toewijding die elke topsporter heeft voor zijn/haar sport. Ik zie altijd veel overeenkomsten tussen sporters en musici. En omdat er in de topsport veel meer onderzoek gedaan wordt naar hoe je het beste sporters kunt begeleiden en trainen dan in de muziekwereld, maak ik vaak dankbaar gebruik van de inzichten die daarmee opgedaan worden. Ik vind het ook leuk om te kijken hoe je die inzichten op muziek studeren toe kunt passen.

 

 

Even terug naar het voetbal.

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe het komt dat er zoveel goede voetballers zijn in Brazilië en Argentinië? Ik eerlijk gezegd niet, al was zelfs mij dat wel eens opgevallen 😉
Daar is dus onderzoek naar gedaan, hoorde ik eerder deze week. En als ik dat hoor, ben ik wel weer nieuwsgierig, ook al gaat het om voetbal!

 

 

Futsal

Ze hadden vooral naar Brazilië gekeken. Wat opviel was dat kinderen daar heel veel Futsal spelen (zaalvoetbal). En het talent wat daar ontdekt wordt, halen ze niet gelijk naar het grote voetbalveld. Want het Futsal blijkt een ideale kweekvijver om voetbaltalent verder te ontwikkelen.

 

 

Kleiner is beter

Er zitten veel voordelen aan het Futsal:
-Het is met minder spelers, dus je krijgt vaker de bal en hebt daardoor meer oefen momenten
-Het veld is kleiner, daardoor heb je je tegenstanders steeds bovenop je lip zitten en word je gedwongen om snel te reageren
-Balcontrole is heel belangrijk
-Door het kleinere veld heb je ook beter overzicht over het hele spel, wat goed is voor je tactische inzicht
Al deze vaardigheden komen later goed van pas op het grote voetbalveld!

 

 

Hoe vertaal je dat naar muziek?

Het belangrijke inzicht wat je uit dit verhaal kunt halen, is dat als je iets kleiner maakt, je er intensiever mee bezig bent. Daardoor leer je het beter: je maakt minder fouten en ziet veel meer de details en je ontwikkelt je motorische geheugen veel beter door de vele herhalingen.

 

 

Maak het kleiner

Hoe bedoel ik dat?
Als je een muziekstuk aan het studeren bent en je speelt het steeds vanaf het begin tot het eind, dan zullen de moeilijke gedeeltes altijd moeilijk blijven. Je bent te globaal bezig, onthoud niet precies de details, en de moeilijke stukjes oefen je te weinig.

 

 

In de praktijk

De beste manier om een muziekstuk te oefenen is om het in kleine stukjes te doen. Kies (afhankelijk van het aantal noten die er in 1 maat staan), 1 of 2 maten en herhaal die net zo vaak totdat je ze 3 keer achter elkaar foutloos kunt spelen. Ga dan pas door naar het volgende stukje. Vergeet daarbij de overgang van de ene maat naar de volgende niet goed te oefenen! Het lijkt misschien dat je op die manier maar heel langzaam vooruit gaat, maar het tegendeel is waar! En kan je een stuk al goed spelen op een paar moeilijke maten na? Dan pak je steeds weer die moeilijke maten apart en speel je die net zolang totdat ook die goed gaan!

Succes verzekerd!

Veel sudeerplezier!

3 antwoorden
  • Konijnenberg
   Konijnenberg zegt:

   sinds 2020,speel ik in een band in Utrecht.
   de kweekvijver ,noemde ik pierenbadje,twee weken terug ,zwom ik in het diepe!
   ik was best tevreden over mezelf,maar het orkest ,vroeg het onmogelijke van me.
   het was de derde keer dat ik bij dit orkest was en ze verwachtten dat ik al mee kon spelen terwijl ik nog aan het leren ben.
   2016,zelfde verhaal,ook toen verwactte het orkest van mij het onmogelijke.
   toen had ik nog geen enkele ervaring.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *