Wat doe jij als je niet tevreden bent over je optreden?

Marianne 2

Gelukkig gaan de meeste optredens wel goed en heb je achteraf een supergoed gevoel!

Optreden blijft spannend, want je weet nooit of het goed zal gaan. Al heb je jezelf nog zo goed voorbereid, er kan altijd iets onverwachts gebeuren waardoor het niet gaat zoals  je van tevoren bedacht had. Dat geeft een naar gevoel! Hoe kom je daar vanaf?

 

 

 

 

 

 

Optredens kunnen ook niet allemaal even goed gaan. Iedereen die wel eens optreedt heeft optredens ertussen zitten waar hij of zij niet tevreden over was. Opvallend zijn de verschillen hoe mensen met dit soort teleurstellingen omgaan. De een is ontroostbaar en wil eigenlijk gelijk nooit meer optreden terwijl een ander er zich niets van aan lijkt te trekken. Hoe zorg je ervoor dat je je teleurstelling weer goed te boven komt? Hier wat tips!

  1. Wat is de schade?

Wanneer je flink de mist in gaat bij een belangrijk examen of een groot optreden heb je alle reden om enorm te balen. Doe het niet te lang: wat gebeurd is, is gebeurd. Bekijk liever hoe je het weer goed kunt maken: krijg je een herkansing? Neem die dan met beide handen aan.

In de meeste gevallen, wanneer muziek maken een hobby voor je is, is er eigenlijk geen schade. Behalve dan misschien een deukje in je zelfvertrouwen. Niets aan de hand eigenlijk, alleen boos op jezelf. Is dat het geval? Oké, dat gaat wel weer over! Zeker na het opvolgen van de volgende tips!

 

  1. Vraag mensen uit het publiek die je kent om hun mening

Niemand is zo streng voor jou als jezelf bent. Jij weet precies waar je het beter had kunnen doen! Het publiek legt niet op alle slakken zout en luistert veel meer naar het geheel. Neem de proef op de som en vraag aan mensen die je kent in het publiek wat ze er van vonden. Vraag het aan mensen waarvan je weet dat ze eerlijk zullen zijn!

  1. Wat was er positief

Oké, niet alles ging perfect! Maar er gingen ongetwijfeld ook veel dingen wel goed! Zoals bij een leerling die had opgetreden en baalde omdat ze in het begin iets fout had gespeeld. Toen zij dat naderhand vertelde aan iemand die had geluisterd, zei die persoon: “Die ene foute noot in de eerste regel? Oh joh, je hebt er wel duizend wel goed gespeeld! Die ene fout was ik allang weer vergeten! ”

Heb je na de fout wel weer heel goed de draad opgepakt? Goed zo! Of iets goed gedaan waar je normaal veel moeite mee hebt? Dan heb je reden om tevreden te zijn! Wat je in ieder geval goed hebt gedaan: je hebt er gestaan, je hebt iets van jezelf laten horen en zien! Daar is moed voor nodig en niet iedereen zou het je zomaar nadoen!
4. Wat kun je ervan leren?

Zie het als een  leermoment. Wat ging er niet goed? Hoe kwam dat? Was de muziek te moeilijk, of misschien juist wel te makkelijk? Makkelijk lijkt een goede keuze, maar is dat niet altijd. Het geeft je zoveel ruimte in je hoofd dat je meer moeite hebt om je echt op de muziek te concentreren. Daardoor krijg je juist meer last van zenuwen! Wanneer het stuk wat je speelt veel concentratie vraagt, heb je geen tijd om zenuwachtig te zijn en word je weer rustiger terwijl je speelt.

5. Je bent de enige niet

Iedereen maakt fouten. Iedereen heeft af en toe een optreden die je liever zou vergeten. Het is niet leuk maar het hoort erbij! Het voordeel is dus dat veel mensen zo’n ervaring hebben. Vraag het maar eens aan mensen die wel eens optreden, hoe zij zich voelden toen het mis ging. En hoe zij daar weer overheen zijn gekomen. Het kan je zeker een steuntje in de rug geven!

6. Tot slot: Opstaan en weer doorgaan

Het was al heel moedig dat je hebt opgetreden. Nu moet je moedig blijven! Net als met paardrijden: wanneer je eraf bent gevallen, gelijk er weer op klimmen en niet bang worden! Het plezier om anderen mee te laten genieten van jouw muziek moet je niet van je af laten pakken door een paar foute noten!

Dus: op naar het volgende optreden!