Positiviteit heb je nodig!

We zijn alweer bijna aan het einde van de maand januari. Traditiegetrouw een maand van goede voornemens, nieuwjaarsrecepties en gelukwensen voor het nieuwe jaar.

2023
Een nieuw jaar
Een nieuw begin
We wensen iedereen alle goeds
We maken goede voornemens
Er hangt een positieve sfeer van verwachting in de lucht

Voornemens

Hoe is het met jou? Heb jij dat gevoel van een nieuwe start nog steeds? Van: dit jaar ga ik….? Of is het alweer “gewoon z’n gangetje” en zijn de goede voornemens op de achtergrond geraakt?

Doel bereiken

Wanneer je iets wilt bereiken is het belangrijk dat je positief bent. Zonder die positieve instelling zal je je doel nooit bereiken. Tegen jezelf zeggen dat er iets goeds gaat gebeuren, is dan ook een goede gewoonte. Het betekent niet dat alles goed gaat, maar iets gaat er altijd wel goed! En de kans dat dat positieve iets je opvalt, is dan veel groter. En alles wat je aandacht geeft groeit….

Feedback

Als het gaat om dingen leren, zijn we gewend om te letten op wat er niet goed gaat. Tijdens het lesgeven zal ik natuurlijk leerlingen daarop moeten wijzen. Ik probeer er altijd wel, heel bewust, ook positieve feedback tegenover te zetten. Er is altijd wel iets wat wel goed gaat. En als het echt heel moeilijk is om iets positiefs te noemen, zeg ik zoiets als: “oké, ik merk wel dat je dat heel moeilijk vindt. Maar ik weet zeker dat als we er samen even op oefenen, het al snel veel beter gaat!” Want met een leerling die het niet meer ziet zitten, bereik niet veel. Maar je moet wel altijd eerlijk blijven. Zeggen dat iets goed gaat, terwijl duidelijk niet zo is, vind ik niet kunnen.

Positief

Als je zelf aan het studeren bent, moet je net doen zoals ik doe bij mijn leerlingen. Wees eerlijk. Benoem voor jezelf de positieve zaken. Wat gaat er wel goed? Al is het maar dat je het in ieder geval aan het proberen bent, ook al vind je het heel moeilijk. Dat is ook al goed van jezelf! Wat niet goed gaat, heeft gewoon nog meer aandacht nodig.

Je houding is belangrijk!

Dit alles is natuurlijk nog geen garantie dat het allemaal dan ineens veel beter gaat. Maar ook als het niet lukt, kom je met een positieve houding veel verder. Het bijltje erbij neergooien is soms heel verleidelijk. Maar wanneer je denkt: “Oké, dit lukt nu niet. Wat kan ik doen om verder te komen?”, bereik je veel meer! Misschien ken je iemand die je kan helpen. Of kun je op internet zoeken of daar iets staat waar je wat aan hebt.

Jouw doel voor 2023

Heb jij goede voornemens? Heb jij een duidelijk doel voor ogen wat je dit jaar wilt bereiken? Goed zo! Schrijf het op en hang het ergens in het zicht zodat je er steeds aan herinnerd wordt. Probeer elke dag een stapje richting je doel te zetten.

En blijf positief!

2 antwoorden
 1. Marie-José Dammer
  Marie-José Dammer zegt:

  Hartelijk dank voor de positieve nieuwsbrief.
  Bij mij is het nog steeds, heel veel oefenen en uiteindelijk lukt het!
  En dan is het o zo leuk als het lukt.
  Iedere dag kort herhalen werkt echt, helaas komt het er niet iedere dag van.
  Een beginnende leerling uit Helmond (van 60 jaar)
  Hartelijke groeten en een fijn jaar gewenst van Marie-José

  Beantwoorden
  • Anita Delfos
   Anita Delfos zegt:

   Beste Marie-José, dankjewel voor je reactie,
   Zo werkt het inderdaad: blijven oefenen, de aanhouder wint!
   Veel succes!
   Hartelijke groeten Anita Delfos

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *