Op weg naar je bestemming!

Je wilt een instrument leren bespelen en droomt ervan om net zo goed te worden als……. Of: dat ene (nu nog veel te moeilijke) prachtige stuk zou je zo graag zelf willen spelen. Of je hebt nog een ander doel voor ogen. Het is goed om te weten waar je naartoe wilt werken, maar vergeet niet de route uit te stippelen en je aandacht op de weg te houden!

 

Het doel

Het is met muziek studeren hetzelfde als met zoveel dingen in het leven; als je ergens goed in wilt worden, moet je er veel tijd en moeite in stoppen. Het is fijn als je een duidelijk doel voor ogen hebt, dat helpt om gemotiveerd aan de slag te gaan. Bedenk wel dat dromen over dat doel op zich je er geen stap dichter bij brengt! Tijd dus om te bedenken wat de weg ernaartoe moet worden. Bijvoorbeeld: Je geeft je op voor lessen, bespreekt met je docent wat je moet leren en gaat aan het werk. Je denkt net dat je goed op weg bent en dan komt er een tegenslag. Maakt niet uit wat het is: je valt en breekt je arm, of er gebeurd iets anders wat je belemmert in het studeren. Laat je dan vooral niet ontmoedigen! Zie het allemaal als onderdeel van je reis naar het doel; er leiden zoveel wegen naar je bestemming en de snelste weg is lang niet altijd de mooiste of de beste!

 

De route

Als wij op vakantie gaan, bespreken we vooraf altijd onze bestemming. We weten dan waar we heen willen en stippelen vooraf onze route uit. We kiezen bewust al nooit de snelste route die voornamelijk gaat over rijkswegen en tolwegen, omdat we graag leuke dingen willen zien onderweg. Wij beginnen onze vakantie altijd zodra we de  straat van ons huis uitrijden. En hoewel we de route en onze eindbestemming voor ogen hebben, weten we ook dat we waarschijnlijk wel van de route af zullen wijken. De laatste keer dat we op weg naar Bretagne waren, reden we een per ongeluk verkeerd. “Ok, dan rijden we anders” was onze reactie. Uiteindelijk bracht het ons naar een heel leuk kustplaatsje wat we nooit gezien zouden hebben als we direct weer omgekeerd waren om de kortste weg te nemen!
 

Wees flexibel

Zo is het zeker ook met het (leren) maken van muziek: je moet je route onderweg gewoon aanpassen als je een verkeerde afslag hebt genomen of wanneer je een wegopbreking tegenkomt. Maak je er niet druk om dat het niet gaat zoals je vooraf bedacht had, wie weet wat de nieuwe route voor moois brengt! Laat je niet ontmoedigen maar ga vrolijk door en heb vertrouwen dat je er toch wel komt.

Bestemming bereikt!

Houd ondertussen je aandacht wel steeds op de weg en de omgeving. Als je alleen naar je doel kijkt, mis je niet alleen het moois onderweg, maar voor je het weet maak je brokken! Om veilig op je bestemming te komen moet je goed op de weg blijven letten. Zo is het ook met studeren: concentreer je op waar je mee bezig bent en geniet ervan alsof het eindresultaat er niet toe doet. Dat zorgt er alleen maar voor dat je sneller je bestemming bereikt!

Veel studeerplezier!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *