Geen tijd om te studeren? Met deze tips gaat het wel lukken!

Komt het regelmatig voor dat je, met het schaamrood op je wangen moet bekennen op les dat je “weer geen tijd hebt gehad om te oefenen”? En dat terwijl je echt het voornemen had om elke dag even te studeren? Wil je daar verbetering in brengen maar lukt het niet? Dan heb ik hier 8 tips speciaal voor jou!

Tip 1:Geen tijd? 

Een dag heeft 24 uur, dat geldt voor iedereen. Tijd die voorbij is, krijg je ook niet meer terug. Een goede reden dus om er heel zorgvuldig mee om te gaan. Tijd om prioriteiten te stellen!
 Maak eens een lijstje met wat je doet op een dag en hoe lang je daarmee bezig bent. Dat kan best confronterend zijn! (Oeps: 2 uur televisie kijken, 1 uur op Facebook en dan denken geen tijd te hebben om te studeren! Of werk je misschien ongezond veel??)
Maak ook een lijstje met wat je echt belangrijk vindt en graag wilt doen. Op dit  lijstje staat (natuurlijk!) muziek maken als 1 van de dingen die je wilt doen omdat het belangrijk voor je is. Kan je dingen van je eerste lijstje schrappen zodat je daar activiteiten van je 2e lijstje voor in de plaats kan zetten? Dan ben je al op de goede weg!

 

Tip 2: Plannen

Ga nu een planning maken voor de komende week en zorg ervoor dat je die zaken, die jij belangrijk vindt, ook echt aan bod komen. Kies voor studeren bij voorkeur een vast moment op de dag uit, bv. direct na het eten. Sommige leerlingen trekken er liever vroeg in de ochtend tijd voor uit en staan er iets eerder voor op. Het grote voordeel hiervan is, dat je het dan al vroeg gedaan hebt, én je bent dan nog fris. 

 

Tip 3: Afspraak met jezelf

Beschouw je studeertijd als een afspraak met jezelf. Dit is een BELANGRIJKE AFSPRAAK want jij bent belangrijk en wat jij wilt is belangrijk! Het is jouw tijd, waar je zorgvuldig mee om moet gaan, weet je nog? Bovendien heb je nog veel meer goede redenen om je aan je afspraak te houden. Muziek maken is niet alleen leuk maar ook nog eens de beste training voor je hersenen! (Heb je dit artikel al gelezen? http://trendinghot.net/what-playing-a-musical-instrument-does-to-your-brain/). En je hebt een doel voor ogen; je wilt net zo mooi kunnen spelen als……of dat mooie stuk wil je volgend jaar echt goed kunnen spelen. Dat lukt alleen door trouw te oefenen!

 

Tip 4: Train je zelfdiscipline en voel je goed!

Iedere dag studeren vergt wat zelfdiscipline, maar levert je ook veel op! Behalve dat je je doel gaat bereiken, voel je je ook goed over jezelf omdat je doet wat je met jezelf had afgesproken! Zelfdiscipline is als een spier: train hem iedere dag en hij wordt sterker en sterker. Iedere dag dat je deze spier niet gebruikt, zwakt hij af. Maar hoe zwak hij ook is: door training wordt hij altijd sterker en je kan daar altijd mee beginnen. En…iedereen heeft die spier!

 

Tip 5: Maak er een gewoonte van

Denk je vaak na of je zin hebt om je tanden te poetsen? Waarschijnlijk niet! Je doet het gewoon omdat je het gewend bent en weet dat het goed voor je is. Als je het een keer overslaat voelt dat niet goed. Wij hebben een hond en ‘s morgens ga ik altijd een wandeling met haar maken. Ook als het koud is, zoals vanmorgen, of regent, het hoort er nu eenmaal bij. Mezelf afvragen of ik er zin in heb, is nutteloos, dus doe ik dat niet. En eigenlijk wil ik het ook niet missen, zelfs als het weer niet prettig is! Ik ben eraan gewend.
Als je er een gewoonte van maakt om iedere dag te studeren, werkt dat op dezelfde manier. Je denkt niet meer na of je tijd of zin hebt; je doet het gewoon! Het goede nieuws: uit onderzoek is gebleken dat je na 3 weken al een nieuwe gewoonte aangeleerd kan hebben. Dus even 3 weken doorbijten en dan wordt het een stuk gemakkelijker!

 

Tip 6: Vele kleine stapjes maken bij elkaar een grote sprong!

Verlang niet van jezelf dat je vanaf nu ieder dag een uur studeert als je nog maar pas begint of nog nooit zo lang gestudeerd hebt. Begin met iedere dag 10 minuten, en breidt dat rustig uit naar de tijd die je graag eraan wilt besteden. Als je zin hebt om langer te studeren is dat natuurlijk ok! Maar probeer in ieder geval het minimum te halen. Verder werkt het beter om vaak en kort te studeren (2x per dag 10 minuten), dan 1 keer lang (1x keer per week 2 uur).

 

Tip 7: Te moe?

Ook wanneer je je moe voelt ga je gewoon beginnen. Vaak is het een moeheid die verdwijnt wanneer je lekker bezig bent. Wanneer je toch merkt dat je je niet kan concentreren, ga dan iets spelen wat je al kan en niet zo moeilijk vindt. Dan ben je toch even goed bezig geweest en heb je je aan je afspraak gehouden!

 

Tip 8: Zet stoorzenders uit!

De verleiding is groot om toch even op je telefoon te kijken als je hoort dat er een berichtje binnenkomt. Je bent gelijk afgeleid en voor je het weet is je studeertijd opgegaan aan een berichtje wat best een kwartiertje had kunnen wachten! Zet je computer uit, je telefoon op stil en de tv uit. Het fijnste is het als je de ruimte waarin je studeert, even voor jezelf hebt.

Veel studeerplezier!

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.