Goede voornemens; 5 tips om ze vol te houden!

 

 

Januari is al bijna op de helft. Had jij ook goede voornemens om dit jaar echt dagelijks te gaan studeren op je instrument? Deze tips helpen je om het ook echt vol te blijven houden! 

 

 

 

 

Tip 1: gebruik je kalender

Heb je een mooie gloednieuwe kalender? Hang hem op een goed zichtbare plek. Iedere dag waarop je minimaal 20 minuten hebt geoefend, markeer je met een rood kruis: lekker opvallend! Zo word je steeds aan je goede voornemen herinnerd. Maak er een wedstrijdje met jezelf van om zoveel mogelijk kruisjes achter elkaar te verzamelen.
Heb je nog geen kalender? Zorg dan dat je er 1 in je bezit krijgt, want het werkt echt! 

Tip 2: maak er een gewoonte van

Iedere dag oefenen op het zelfde moment van de dag zorgt ervoor dat het een gewoonte wordt. Niet hoeven verzinnen wanneer je gaat studeren zorgt ervoor dat het je minder moeite kost om het daadwerkelijk te gaan doen. Net als tandenpoetsen voor je naar bed gaat, daar denk je niet over na, dat hoort er gewoon bij. Zet een herinnering in je telefoon, of schrijf het duidelijk in je agenda wanneer je gaat studeren. Dan kan je het niet vergeten!

Tip 3: niet “of” maar “wat” !

Blokkeer heel bewust de vraag of je wel zin hebt om te studeren. Zodra je merkt dat je die kant op gaat denken, verander de vraag dan in: wat zal ik gaan studeren?
Wanneer je te moe bent of je niet lekker in je vel zit, ga dan geen hoge eisen aan jezelf stellen en aan een moeilijk nieuw stuk beginnen. Maar… ga wel muziek maken! Kies iets waar je vrolijk van wordt of waar je je echt in uit kan leven. En daarna een rood kruis tekenen op je kalender!

Tip 4: maak muziek omdat je er beter van wordt in alles!

Talloze onderzoeken hebben uitgewezen dat muziek maken heel goed voor je is. Je hersenen worden op een enorme manier gestimuleerd, waardoor ook andere taken je gemakkelijker afgaan. Bovendien helpt het de stresshormonen in je lichaam te verminderen. Veel stress zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor allerlei virussen. Muziek maken helpt je dus ook een betere weerstand op te bouwen.

Tip 5: tijd of prioriteit

“Geen tijd om te studeren”, is ongetwijfeld het meest gehoorde excuus. Bijna niemand heeft tijd teveel, vrijwel iedereen heeft tijd te weinig. Realiseer je, wanneer je op het punt staat om dat excuus te gebruiken, dat je altijd tijd kan maken voor iets wat prioriteit heeft. Geen tijd hebben om te studeren betekent dus eigenlijk dat je het niet belangrijk genoeg vindt om er tijd voor te maken! Wanneer je fit en ontspannen bent gaat alles wat je moet doen veel sneller en beter. Tussen je taken/werk/huiswerk door gaan studeren helpt je weer om je op te laden en daarna beter te presteren. Help jezelf en geef studeren prioriteit!

Heb jij nog een goede tip om elke dag studeren beter vol te houden? Reageer dan op deze blog! Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Nog meer over dit onderwerp kun je lezen in mijn blog:  

http://muziekstudio-legato.nl/geen-tijd-om-te-studeren-met-deze-tips-gaat-het-wel-lukken/

Veel studeerplezier!