,

Een geniale uitglijer

Vallen en weer opstaan! Wanneer er iets mis gaat, niet in paniek raken maar proberen er zo een draai aan te geven dat het toch iets moois wordt. Deze week zag ik daar een prachtig voorbeeld van!

 

 

Ik kijk vrij weinig tv programma’s en volgen doe ik ze al helemaal niet, maar toevallig zag ik afgelopen week “So You Think You Can Dance”. Eén van de meisjes die auditie deed droeg aan 1 voet een sok, dat was ze zo gewend. Of het door de sok kwam of door de niet zo beste dansvloer of een combinatie van beide, weet ik niet, maar midden in haar dans gleed ze uit. Wat er toen gebeurde vond ik heel bijzonder. Midden in de val zag ik een soort van acceptatie van wat er gebeurde. Ze probeerde niet meer de val te stoppen maar ging er helemaal in mee en verlengde zelfs haar val door zich liggend op de grond helemaal uit te strekken. Vanaf dat moment was de val een prachtig onderdeel van haar dans geworden! Met vloeiende bewegingen danste ze verder. Waar de improvisatie eindigde en de ingestudeerde dans weer begon was voor mij niet te zien. Ik was zeer onder de indruk, net als de jury overigens. Ook zij prezen haar om hoe ze met die val was omgegaan en ze mocht door naar de volgende ronde. Die val, maar vooral natuurlijk wat ze ermee deed, maakte de dans voor mij heel verrassend en spannend en gaf er een extra dimensie aan die ik heel mooi vond.

Leuk, maar wat heeft dat met muziek studeren te maken?
Ook tijdens het muziek maken heb je wel eens een “uitglijer”. Wat doe je dan? Stop je en pak je de draad weer op? Of maak je van de uitglijer een mooi onderdeel van je performance? Als je dat laatste kan dan heb je iets heel belangrijks onder de knie. Gemakkelijk is het zeker niet en het vergt veel oefening. De danseres heeft ook ontelbare uren getraind en heeft vaak liggende posities in verschillende dansen gebruikt. Haar ervaring heeft haar geholpen om zo mooi vloeiend door te dansen.

De tip van de week:
Wanneer je tijdens het studeren een fout maakt, schenk daar dan positieve aandacht aan. Herhaal de fout en probeer verschillende manieren uit hoe je daarvandaan weer vloeiend de draad van het stuk kan oppakken. Ook hiervoor geldt weer: oefening baart kunst!

Veel studeerplezier!

Nog meer over dit onderwerp lezen?
http://muziekstudio-legato.nl/help-een-foute-toon/