,

Ademhalen niet vergeten!

adem rechtenvrij Laatst was een pianoleerling van mij tijdens de les heel ingespannen bezig om een moeilijke maat onder de knie te krijgen. Voordat zij eraan begon haalde zij adem, trok daarbij haar schouders op en spande allerlei spieren. Toen zij zich door de maat heen had geworsteld, ademde zij uit en ontspande weer wat. “Die maat speelde je goed”, zei ik, “maar vergeet geen adem te halen!”

 

Ik moest gelijk denken aan wat ik deze week gelezen had. In het boek “Mind Gym” schrijft Gary Mack dat hij de afgelopen jaren duizenden kleine stickers heeft uitgedeeld waarop staat : Breathe and Focus. Diverse sporters en brandweerlieden die hij heeft begeleid, hebben de sticker op een voor hun altijd zichtbare plek geplakt om in stresssituaties het hoofd helder te houden.

Zuurstof is energie. Zuurstof helpt je spieren te ontspannen en helder na te kunnen denken. Wanneer je in een stresssituatie belandt, gebeurt er met je lichaam wat er ook met die leerling gebeurde: de ademhaling wordt hoog ( schouders bewegen omhoog met inademen ) en diverse spieren worden aangespannen. Dit doet je lichaam om te kunnen vluchten of vechten, het is een automatische reactie op “gevaar”. Het deel van je hersenen waarmee je heel instinctief reageert, wordt geactiveerd. Het deel van je hersenen waarmee je logisch nadenkt en problemen oplost, wordt geblokkeerd.
Gelukkig werkt het ook andersom: door rustig en diep adem te halen, ontspannen je spieren en worden het stressniveau verlaagd. Je kan weer helder nadenken en de situatie overzien.

Wanneer je merkt dat je gestrest bent, doe dan de volgende oefening, het zal je helpen je beter te concentreren en presteren:

1. Rek je uit en geeuw
Zo span en ontspan je alle spieren en verdiep je je adem. Overdrijf hierbij gerust. Wanneer je tranen in je ogen krijgt van het geeuwen, des te beter!

2. Adem en focus
Sluit je ogen
Adem diep in, zo laag mogelijk, en voel de energie je lichaam inkomen.
Adem alle negativiteit en spanning weer uit.
Adem in en ontspan, adem alle stress uit.
Doe dit 3 keer, of zo vaak als je voelt dat je nodig hebt.

Dus: Denk aan je ademhaling en veel studeerplezier!