,

Muziekles: 10 vragen over het begin

Wanneer jij of je kind met muziekles wil beginnen, heb je vragen. Over de lessen, de mogelijkheden, het instrument en nog veel meer. In deze blog beantwoord ik de 10 meest gestelde vragen.

 

 

 

 

Vraag 1

Mijn kind wil op muziekles, hoe oud moet je zijn om hiermee te beginnen?

Muziek maken kan je al vanaf een heel jonge leeftijd gaan doen. Wanneer je kind 2 of 3 jaar oud is kun je op sommige plekken al cursussen volgen samen met je kind, zoals “muziek op schoot” bij Muziek@Maassluis.

Hoe oud moet je zijn om op een instrument te leren spelen?

Echt een instrument leren bespelen komt pas later. Hoe oud je precies daarmee kan beginnen hangt zowel van het instrument af als van de docent die de lessen geeft, en zeker ook van het kind zelf. Voor de meeste instrumenten is 8 jaar een prima leeftijd om mee te beginnen.

Hoe zit dat met piano en keyboard?

Een aantal instrumenten, zoals viool en piano, staan erom bekend dat er ook muziekles op gegeven wordt aan heel jonge kinderen vanaf 4 jaar. Mijn ervaring is dat dit maar in een heel enkel geval zinvol is. Zo’n jong kind heeft veel begeleiding nodig, moet er zelf heel veel zin in hebben en er aan toe zijn. Het vraagt veel van kind, maar ook van de ouders (die thuis echt mee moeten helpen met het oefenen!) en van de docent. Die enkele keren dat ik een heel jong kind heb lesgegeven, was het kind op 12 jarige leeftijd vaak niet veel verder dan een leeftijdgenoot die met 8 jaar was begonnen. Dat is natuurlijk niet erg, als het kind het aldoor heel erg leuk heeft gevonden. Dan is er wel een goede basis voor de liefde voor muziek gelegd.

Mijn advies

Mijn advies is: neem contact op met de docent die de lessen geeft die je kind wil gaan volgen. Spreek een keer af om met elkaar kennis te maken en om te luisteren wat de docent er zelf van vindt.

Vraag 2

Ik wil piano leren spelen, maar ik ben al bijna 60. Ben ik niet te oud om het te leren en op muziekles te gaan?

Je bent nooit te oud om op muziekles te gaan maken! Vraag je alleen af wat je ermee wilt bereiken. De meeste mensen die op oudere leeftijd willen starten met bv. pianoles, willen dit gewoon voor zichzelf als een leuke hobby. Wanneer dat je doel is, een leuke hobby uitoefenen, dan is pianospelen helemaal goed! Behalve dat je er veel plezier aan beleeft, is het ook een goede training voor je hersenen, je coördinatie en goed voor je sociale contacten. Misschien zijn je vingers niet meer zo soepel, maar dat verbetert terwijl je ermee bezig bent. Je zult vast geen concertpianist meer worden, maar je kunt er wel nog heel veel plezier aan beleven!

Vraag 3

Heb ik thuis een instrument nodig?

Ja, wanneer je een instrument wilt leren bespelen, heb je een eigen instrument nodig om op te kunnen studeren.

Vraag 4

Hoe vaak en hoe lang moet ik studeren?

Het is het beste om iedere dag te studeren. Vaak en niet te lang achterelkaar werkt beter dan af en toe een uur. Omdat je in het begin nog moet wennen en nog geen grote stukken hebt om te studeren is 20 minuten tot een half uur per dag voldoende. 2x per dag 15 minuten is helemaal goed. In de praktijk blijkt dat veel mensen dit niet voor elkaar krijgen. Het is ook niet zo erg als je 1 dag per week geen tijd hebt om te oefenen. Maar houd altijd in gedachten dat vaak oefenen ervoor zorgt dat je goed vooruit gaat. En als je goed vooruit gaat, heb je er ook veel plezier in!

Vraag 5

Hoe kies ik een instrument dat bij mij past?

Het belangrijkste is dat je een instrument kiest waar je een goed gevoel bij hebt. Waar je graag naar luistert, wat je mooi vindt en waar je je tot aangetrokken voelt. De meeste mensen kiezen instinctief een instrument uit dat bij hun past. Daarnaast is het belangrijk dat je je realiseert dat je iedere dag moet studeren op je instrument. Wanneer je op een  gehorige flat woont en je wilt trompet of saxofoon gaan leren spelen, wordt het studeren thuis een probleem.

Hoe zit dat met piano en keyboard?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is piano leren spelen minder problematisch als je in een flat woont. Je kunt voor een digitale piano kiezen, waar een volumeknop op zit en zelfs een koptelefoon aansluiting. Een akoestische piano met een silent systeem heeft ook een koptelefoon aansluiting waardoor het vriendelijk is voor je buren. Keyboard leren spelen wanneer je op een flat woont, is helemaal geen enkel probleem. Het geluid klinkt niet erg door en ook hier kun je zelf bepalen hoe hard je het laat klinken en er zit een koptelefoon aansluiting op. Mogelijkheden genoeg!

 

Vraag 6

Kan ik een piano of keyboard huren?

Er zijn bedrijven die akoestische piano’s verhuren, vaak met recht op koop. Keyboards en digitale piano’s zijn maar weinig te huur. Soms kun je een keyboard of digitale piano huren bij de muziekschool waar je les hebt. Maar omdat keyboards en digitale piano’s al voor een schappelijke prijs te koop zijn, heb je de aanschaf er al snel uit.

 

Vraag 7

Waar moet ik op letten als ik een piano koop?

Wanneer je een akoestische piano gaat kopen, zou ik je altijd aanraden om iemand mee te nemen die er verstand van heeft. Zeker als je zelf niet kunt spelen en het een gebruikte piano betreft. Pas wanneer je erop speelt kun je voelen of de toetsen goed reageren en of de klank goed is. Wanneer een piano niet goed is onderhouden, kunnen er grote mankementen zijn die je als leek niet kunt zien aan de buitenkant. Bij een gebruikte piano is het een goed idee om te vragen wie de pianostemmer is die het instrument heeft onderhouden en daarmee contact opnemen om te vragen hoe hij die piano beoordeelt. Bij een nieuwe piano heb je normaal gesproken garantie, dus mocht er dan achteraf iets niet goed zijn, is het probleem niet zo groot. Voor meer tips, ook over de aanschaf van een digitale piano, zie onderstaande links.

Vraag 8

Waar moet ik op letten als ik een keyboard koop?

Je hebt al een aardig beginnerskeyboard vanaf zo’n €350,00. Bedenk wel dat er een standaard en kruk bij moet. Wanneer je een 2e hands keyboard wilt kopen, is het belangrijk om erachter te komen wat er mee gedaan is. Als het altijd in een huiskamer heeft gestaan, het er goed uit ziet en alle toetsen en knoppen werken naar behoren, dan is het meestal wel oké. Bedenk wel dat de garantie bij de deur ophoudt, dus koop alleen als je het echt vertrouwt!

muziekstudio-legato.nl/7-tips-voor-het-aanschaffen-van-een-keyboard

Vraag 9

Hoe vaak heb ik muziekles en  hoe lang duren de lessen?

Hoe vaak en hoe lang je les hebt hangt af van wat je zelf wilt en waar je les krijgt. Ik ben zelf geen voorstander van lessen die korter duren dan 30 minuten. Voor een goede les vind ik 30 minuten per leerling het minimum, en dat minimaal 1 keer per week. Wanneer je vergevorderd bent en heel zelfstandig kunt studeren, is 1x per 2 weken ook een optie. Omdat je dan vaak langere stukken speelt en dieper op de muziek ingaat, is een uur les dan wel heel prettig. Samen les met iemand anders heeft naar mijn gevoel vaak nadelen.

 

Vraag 10

Hoe lang duurt het voordat ik goed kan spelen als ik muziekles neem?

Dat hangt voor het allergrootste deel van jezelf af. Wanneer je trouw iedere dag studeert en goed de aanwijzingen van je docent opvolgt, kan je heel snel vooruit gaan. Wanneer je daarnaast langer of vaker les neemt, ga je ook sneller vooruit. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet je talent die bepaalt hoe snel je vooruit gaat, maar vooral hoeveel tijd en energie je erin steekt. De meeste leerlingen die goed hun best doen, kunnen na een jaar wel een paar muziekstukjes spelen waar ze trots op zijn. Maar ook dat is heel persoonlijk, want: wanneer vind jij dat je goed kunt spelen? Mijn ervaring is dat je nooit klaar bent met leren en dat je altijd nog beter en mooier wilt leren spelen. Maar dat is ook het mooie van muziek maken, het is een hobby voor je hele leven!