Het aanschaffen van een keyboard, kan je gemakkelijk keuzestress bezorgen! Wanneer je keyboard wil leren spelen, heb je een keyboard nodig, dat is duidelijk! Maar wat voor een keyboard heb je eigenlijk nodig? De keuze in keyboards is gigantisch en de prijsverschillen ook. Waar moet je op letten? Hieronder 7 tips om je te helpen een goede keuze te maken.

Een keyboard met 61 toetsen

1. Bepaal je budget.

Wanneer je gaat nadenken over het aanschaffen van een keyboard, is het verstandig om als eerste te bekijken hoe groot je budget hiervoor is. Een keyboard van een paar duizend euro zal ongetwijfeld mooier klinken dan een keyboard van €500. Alle waar naar zijn geld! Maar wat uiteindelijk voor jou een goede keuze is, hoeft niet altijd een hele dure te zijn. Wanneer je een beginner bent, heb je al die functies die op een keyboard van een paar duizend euro zitten, nog helemaal niet nodig. Bovendien is de bediening van een uitgebreid keyboard, door al die extra functies, alleen maar lastiger om te leren. Daarbij komt ook nog eens dat er ieder jaar weer nieuwe keyboards uitkomen met nog meer snufjes en hippe beats. Het komt vaak voor dat een leerling na een jaar of 4 les te hebben gehad, toch wel heel graag een nieuwe wil. Ik adviseer daarom aan beginners om te kijken naar een keyboard in de prijsklasse  €250 – €800. Dan heb je een aardige keuze uit redelijk goed klinkende keyboards. Je hebt ze nog goedkoper, maar dan zijn de mogelijkheden soms erg beperkt (zie ook punt 2) of de geluidskwaliteit is belabberd. Luister dus goed of je het geluid acceptabel vindt, je zult er vaak naar moeten luisteren!

2. Is het een keyboard?

In een keyboard horen geluidsboxen te zitten. Heb je een externe versterker/box nodig, dan is het waarschijnlijk geen keyboard maar een synthesizer of masterkeyboard. Je hebt in feite dan met een ander instrument te maken, wat er aan de buitenkant heel erg hetzelfde uitziet.
 

3. Genoeg toetsen

Een geschikt keyboard heeft 61 toetsen (5 octaven). Meer mag, maar let op dat je dan geen digitale piano hebt. Ook een prima instrument, maar niet handig als je echt keyboard wilt leren spelen.
Een digitale piano

4. Aanslaggevoelig

Ik geef altijd het advies om een aanslaggevoelig instrument te kiezen. Dit houdt in dat wanneer je de toets snel aanslaat, het geluid hard is en wanneer je rustig de toets aanslaat, het geluid zacht is. Hoe hard het klinkt kun je dus met je vingers regelen, net als bij een piano. Als je in het begin hier niet aan gewend raakt, is het later lastiger om daar mee om te gaan.

 

5. De functies: Intro, Ending, Fill, Sync start.

Dit zijn functies die het spelen met de automatische begeleiding een stuk aantrekkelijker maken. Bij de meeste keyboards zitten ze erop, maar check het even voor de zekerheid. Fade out, Break en meerdere variaties op de automatische begeleiding, komen ook goed van pas, maar vind je vaak alleen op de duurdere types.
 

6. Bankje en standaard

Vergeet niet dat je ook een bankje nodig hebt om op te zitten, in de juiste hoogte of in hoogte verstelbaar. En een standaard om je keyboard op te zetten. Die moet je er gewoonlijk los bij kopen. Aangezien het belangrijk is dat je in een goede houding zit tijdens het spelen, is het vaak beter om voor in hoogte verstelbare exemplaren te kiezen.
Bedenk dat het belangrijk is dat je prettig zit wanneer je je instrument bespeeld. Een harde houten of instabiele kruk nodigt niet uit om op te gaan zitten.
 

7. Vraag advies aan je eigen docent

Misschien is het wel slim om een zelfde keyboard te kopen als waar je les op krijgt! Of weet hij/zij een mooie 2e hands te koop.  

 

 

 

 

 

 

 

Ik hoop dat je keuzestress bij het aanschaffen van een keyboard met behulp van deze tips beperkt blijft!

 

Veel studeerplezier!

 

   
 
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *