Optreden: voorbereiden doe je zo!

 

Een optreden voorbereiden; hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je de zenuwen de baas blijft? 

 

Het jaarlijkse leerlingenconcert staat weer gepland!

Het duurt nog wel een poosje (6 juni) maar zijn binnenkort ook algemene voorspeelavonden bij Muziek@Maassluis waar leerlingen van mij gaan optreden. En een leerling die eind vorig jaar begonnen is met pianoles, gaat volgende week optreden op bruiloft van haar zus! Degenen die gaan optreden, vinden het leuk en spannend tegelijk. Sommigen zijn nu al zenuwachtig! Hoe voorkom je dat de zenuwen jouw feestje (want dat moet zo’n optreden toch zijn!) bederft? Je optreden voorbereiden op de juiste manier helpt! Hier een paar tips:

1. Zie het als een feestje!

Wanneer je eraan denkt, denk er dan aan als aan een feestje! Het wordt leuk en gezellig en jij gaat er fijn muziek maken.

 

2. Fouten maken mag!

Natuurlijk ga je heel erg je best doen om zo mooi mogelijk te spelen, maar wanneer je een foutje maakt is er niets aan de hand! Iedereen in het publiek begrijpt dat dat kan gebeuren ( en als ze het niet begrijpen, trek je je daar niets van aan!). En vaak hoort het overgrote deel van het publiek je “fout” niet eens! Ga je daar dus geen zorgen over maken!

 

3. Jij bent moedig! Wees trots op jezelf!

Optreden vergt moed. Je stelt jezelf kwetsbaar op door je op een podium te laten zien en horen. Je publiek waardeert dat, wees er dus trots op dat je het doet. Hoe het ook mag gaan, jij doet het en dat is moedig.

 

4. Samenspelen

Als het voor jou de eerste keer is, of als je veel last van zenuwen hebt, is het vaak een goed idee om met iemand samen iets te doen of in een groepje. Je hebt dan steun aan elkaar en niet zo het gevoel dat alle ogen alleen op jou gericht zijn. Zelf blijf ik bij mijn leerlingen in de buurt als ik weet dat ze dat prettig vinden. Vraag dat gerust aan je docent of hij/zij dat ook wil doen!

 

5. Bereid je goed voor

Dit klinkt misschien als een open deur, maar is wel een hele belangrijke. Kies een stuk uit wat je goed kan spelen en waar je je prettig bij voelt. Dat zorgt voor meer zelfvertrouwen en dat werkt goed tegen zenuwen.

 

6. Accepteer je zenuwen

Spanning heb je nodig om goed te kunnen presteren en zenuwachtig zijn hoort erbij. Doe daar niet moeilijk over, dat is nu eenmaal zo. Wanneer je het accepteert als iets normaals, en er geen drama van gaat maken, helpt het je om mooi te spelen. Dus zeg steeds tegen jezelf: oké, ik ben zenuwachtig, dat is normaal en niet erg!

 

7. Eet iets van tevoren

Als je zenuwachtig bent, heb je meestal geen trek om te eten. Maar met een lege maag ben je niet op je best. Trillende handen kunnen een gevolg zijn, en dat wil je niet! Eet daarom even wat voordat je gaat optreden. Het hoeft niet veel te zijn, al is het maar een stuk fruit. Optreden kost best veel energie, dus zorg dat je die energie hebt!

 

 

 

Veel studeerplezier en geniet van je optreden!