gemakkelijk 3

Gisteren gaf ik les aan een leerling van 5 jaar. Het is altijd een feest om hem les te geven; wat ik ook van hem vraag, hij vindt alles “makkelijk!” Zelfs als hij duidelijk veel moeite voor iets moet doen, blijft hij roepen dat het echt makkelijk is! Het mooie is dat het dan ook echt makkelijk wordt en dat ook jij dat trucje kunt toepassen!

 

 

Wat je gelooft is voor jou de waarheid en hier begint gelijk een kettingreactie: Je geloof bepaalt je houding, je houding bepaalt je gevoel, je gevoel bepaalt je acties en je acties bepalen het resultaat. Zowel Shad Helmstetter (in zijn boek “What To Say When You Talk To Yourself), als T. Harv Eker (in Secrets of the Millionaire Mind) delen deze wijsheid. Ik moet zeggen dat ik het wel prachtig vind dat zo’n jong kind hier overduidelijk het bewijs voor levert! Hij gelooft dat hij het kan en voelt zich hier heel positief bij. Hij gaat gewoon het nieuwe liedje spelen in de overtuiging dat hij het kan. Hij laat zich totaal niet van de wijs brengen doordat er van alles misgaat. Hij weet immers dat hij het kan! Hij blijft het proberen en merkt dat het steeds beter gaat. Dat bevestigt alleen maar wat hij al wist: het is makkelijk! Dus blijft hij doorgaan totdat het hem inderdaad geen moeite meer kost.

Bij de meeste leerlingen is dat geloof, dat je het makkelijk kan, niet zo groot aanwezig. Dan voelt het als een hele zware klus om eraan te beginnen. Wanneer je er dan aan begint en een foutje maakt, denk je al snel: “zie je wel, dat lukt me gewoon niet!” Je raakt steeds meer gespannen en lijkt niet vooruit te komen. Zodra je er van overtuigd bent dat je het niet kunt, ben je niet meer in staat om de juiste acties te ondernemen om het wel te laten lukken en is het kwaad geschied: je kunt het inderdaad niet.

Dus: Of je nu denkt dat je iets wel kunt of niet kunt, je hebt altijd gelijk!

Denk jij al snel dat iets moeilijk is? Programmeer je gedachten dan opnieuw door steeds maar weer tegen jezelf te zeggen dat het makkelijk is, dat het je zeker gaat lukken! Steeds wanneer er iets verkeerd gaat zeg je weer tegen jezelf: Ik kan dat makkelijk! Door fouten te maken leer je het beste, dus dat is geen reden om van gedachte te veranderen. Gewoon doorgaan! Ontspan en geniet! Makkelijk, makkelijk, makkelijk….!

Nog meer tips lezen?

http://muziekstudio-legato.nl/lastige-loopjes-denk-makkelijk/

Veel studeerplezier!