Last van uitstelgedrag? Start met deze tips!

“Dit stuk heb ik goed gestudeerd; dat ging wel lekker! Maar dat andere stuk is zo moeilijk! Ik kom er niet toe om daar aan te beginnen!”, vertelde een leerling aan mij aan het begin van de les. Heb jij daar ook wel eens last van? Uitstelgedrag: dit kun je er aan doen!


In veruit de meeste gevallen, blijkt achteraf dat het stuk helemaal niet te moeilijk was. Maar als je iets er moeilijk uit vindt zien, en het niet gelijk lukt, is de verleiding groot om dan maar wat anders te gaan doen. Uitstelgedrag, noemen we dat. Heel lastig en je voelt je er ook nog eens vervelend over omdat het niet lukte en omdat je niet hebt doorgezet. Toch kan ook jij dit gedrag doorbreken met behulp van een paar simpele tips.
 
1. Besef dat dit stuk, naar alle waarschijnlijkheid weliswaar niet gemakkelijk is, maar ook niet zo moeilijk dat je het niet kan leren. Je mag ervan uitgaan dat je docent goed weet wat je aankunt.
 
2. Realiseer je ook dat je alleen maar leert en vooruit gaat wanneer je dingen doet die net even buiten je comfortzone liggen. Makkelijke stukken zijn dus eigenlijk niet zo zinvol wanneer je beter wilt worden.
 
Dat is allemaal prima, hoor ik je denken, maar wat helpt me nu om daadwerkelijk aan de slag te gaan?
 
3. Babystapjes!

Vaak zul je ervaren, dat wanneer je eenmaal begonnen bent, je het steeds beter gaat begrijpen en onder de knie krijgen. Je moet alleen klein beginnen! Ga vooral niet proberen het hele stuk te spelen, maar geef jezelf een hele kleine, echt belachelijk kleine, opdracht om mee te beginnen. Maak het zo klein dat je echt geen enkel excuus kunt bedenken om dit niet te doen. Bv.: ik speel de eerste maat 3 keer in een langzaam tempo. Dat duurt misschien maar een minuut of 2. Goed te doen, toch? Is dat zelfs nog te moeilijk? Zoek dan bv. alleen uit welke noten je moet spelen en schrijf dat op. Of zoek het ritme uit en schrijf het erbij hoe je het moet tellen. Gewoon alleen maar 1 maat. De volgende dag doe je weer iets eraan, maar weer zo weinig dat het geen opstakel is om aan te beginnen.

 

Het gaat sneller dan je denkt!

Je denkt misschien: “dan duurt het eeuwen voordat ik het kan spelen” Het lijkt niet op te schieten, zeker in het begin, dat is waar. Maar stel dat je iedere dag 1 maat doet, dan heb je in 2 weken tijd misschien wel een hele bladzijde gedaan. Dat is toch een stuk meer dan wanneer je het maar uitstelt en er niets aan doet, toch?!? Daarbij komt dat je vaak stukjes hebt die herhaald worden, of die er zo op lijken dat je het sneller onder de knie hebt dan je zou denken. En wanneer je eenmaal lekker bezig bent, heb je misschien wel zin om nog even wat meer te oefenen!

Ga gewoon beginnen: Je zal merken dat het je lukt en dan kan je trots zijn op jezelf dat je toch door hebt gezet!

Wil je nog meer tips om mee aan de slag te gaan? Lees dan hier verder: https://www.muziekstudio-legato.nl/een-slimme-start/

 

 
Veel studeerplezier!

 
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *