Doen alsof: het werkt!

Ik ben dol op artikelen waarin onderzoeken worden beschreven naar menselijk gedrag. Die inzichten kun je op zoveel dingen in je leven toepassen! Je hebt vast wel eens de uitspraak gehoord: “fake it till you make it” Ik heb dat altijd afgedaan als onzin: Je wordt echt geen miljonair door net te doen alsof je het bent! Erger nog, als je geld uitgeeft als een miljonair zonder miljoenen op je bankrekening, zit je heel snel  diep in de schulden! Jezelf sterallures aanmeten zorgt er ook al niet voor dat je snel beroemd wordt. Toch blijkt het op een bepaalde manier wel te werken……

 

Doen alsof: In een vorige blog vertelde ik al, dat je vrolijker wordt wanneer je bewust gaat (glim)lachen. Je lacht als je vrolijk bent, maar als je niet vrolijk bent en je gaat toch lachen, ga je je vanzelf beter voelen. Nu blijkt uit onderzoek dat je ook echt kunt meten hoe je lichaamshouding je gevoel beïnvloed.
In een experiment door sociaal psychologe Amy Cuddy, was de eerste groep mensen gevraagd om in een krachtige, trotse houding te gaan staan. De tweede groep kreeg als opdracht om een verslagen houding aan te nemen. In de eerste groep stonden ze rechtop, keken recht vooruit, met de armen wijd of op de heupen (en zo veel ruimte innemend). De tweede groep stond met gebogen schouders, blik naar beneden gericht, de armen over elkaar (en namen op die manier weinig ruimte in). Na slechts 2 minuten bleek het testosteron niveau van de mensen uit de eerste groep met 20% toegenomen en het cortisol niveau afgenomen met 25%. Testosteron maakt dat je zelfverzekerd bent en meer bereid bent om risico’s te nemen.  Cortisol daarentegen, zorgt ervoor dat je gevoelig voor stress bent en je je snel moedeloos voelt. Deze mensen werden dus moediger en kregen minder last van stress!
De tweede groep onderging het tegenovergestelde effect: testosteron zakte 10% en cortisol nam 15% toe.

Dus…..
Moet je iets doen waar je erg tegen opziet (een optreden, auditie?) …, heb je moed nodig…., wil je minder stress? Doe als de mensen in groep 1: Maak je lang en breed, kin omhoog, blik vooruit, en blijf zo een minuut of 2 staan. En dan: gaan met die banaan! Je bent dan misschien nu nog geen ster, maar wanneer je moedig aan de slag gaat, kan je er wellicht wel 1 worden! 

Veel studeerplezier!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *