Ben je na de vakantie alles vergeten?

Heb je lang niet gestudeerd doordat je vakantie had? Grote kans dat je dan tot je schrik ontdekt dat je heel veel vergeten bent! Hoe korter je met het bespelen van een muziekinstrument bezig was voor je vakantie, hoe meer er je last van hebt! Niet leuk! Maar troost je: je bent niet de enige die er last van heeft, en het is ook niet erg!

 

Het lijkt altijd erger dan dat het is: je bent heus niet alles vergeten wat je geleerd had! Het zit alleen een beetje verstopt en je moet even weten waar je het terug kan vinden, bij wijze van spreken. Ik heb ook altijd een aantal weken zomervakantie gehouden waarin ik niet studeerde, maar juist heel veel andere dingen deed waar ik normaal geen tijd voor had. Ook ik had er (en  heb dat nog steeds)  last van dat ik dan voor mijn gevoel achteruit was/ben gegaan. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat ik na zo’n vakantie ongeveer 2 weken nodig heb om weer op mijn oude niveau terug te komen.

Het lijkt heel vervelend, maar bekijk het eens van deze kant:

Wanneer je iets aan het leren bent (of dat nu het bespelen van een muziekinstrument is of iets anders maakt niet uit) ga je niet steeds even hard vooruit. Het gaat een beetje met een golfbeweging; soms gaat je snel vooruit, dan komt er weer een periode waarin je niet vooruit lijkt te gaan, waarna het ineens weer beter gaat! Alsof alles wat je leert af en toe even een rustpauze nodig heeft zodat het kan bezinken. Vakantie is een heel goede periode om alles even te laten bezinken. Je gaat daarna gewoon weer even opnieuw uitzoeken hoe het ook al weer zat, met een frisse benadering. Hierdoor leer je het extra goed. Voor je het weet ga je weer als een speer vooruit!

Hier nog een paar tips om weer goed van start te gaan:
1. begin met een paar eenvoudige , oude stukjes of oefeningen.
2. Blader door de muziek die je al eens hebt gespeeld en probeer uit wat je nog wel weet/kan spelen. Gebruik dat als je startpunt.
3. Bedenk dan waar je aan wilt gaan werken de komende tijd
4. Bouw je studeertijd weer rustig op. Om te beginnen liever 2x 15 minuten op een dag, dan een uur achter elkaar.
5. Studeer wel iedere dag, dan ben je snel weer op je oude niveau (of beter!)

Veel studeerplezier!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *