Vergeet de rusten niet!

Rusten; denk jij eraan? Wanneer je hard aan het oefenen bent, let je vooral op de noten die je moet spelen. Heel logisch! Maar rusten zijn net zo belangrijk!

 

 

 

Wat is muziek?

Daar bestaat geen eenduidig antwoord op, iedereen heeft daar zo zijn eigen ideeën over. Wat de één bestempelt als mooie muziek, vindt de ander meer klinken als herrie! Maar laten we voor het gemak even afspreken dat we het nu hebben over klanken, gemaakt door instrumenten ( inclusief de menselijke stem ). Daar wil ik ook aan toevoegen: afwezigheid van klank vlak vóór, tussen en vlak na klanken. Dat is wellicht lastig te begrijpen, ik leg het even uit aan de hand van een voorbeeld.

 

Denk je even in:

Je zit in een concertzaal te wachten tot de pianist met zijn concert gaat starten. De pianist komt het podium op en er klinkt een groot applaus! De pianist neemt buigend het applaus in ontvangst en neemt plaats.
En dan: STILTE!
Deze stilte zindert van de concentratie en spanning van wat er komen gaat! Totdat de eerste klanken klinken.
Ook tijdens het concert zijn er momenten van stilte, waardoor de klanken die gespeeld worden weer beter tot zijn recht komen. Het concert nadert het einde en de laatste klanken worden gespeeld. Langzaam sterft het geluid uit en de betovering blijft hangen totdat het helemaal stil is. Dan ineens, alsof iedereen ineens beseft dat het afgelopen is, barst het applaus los!

 

Functie

Je kunt je nu vast beter indenken dat de stilte of rust ook echt een functie heeft. Stilte is niet alleen maar afwezigheid van geluid, maar geeft geluid juist meer betekenis!

Denk dus als je muziek aan het maken bent ook aan de rusten, zodat de noten die je speelt echt mooi uitkomen!

 

Rusten overzicht

Hier nog even een klein overzicht van de meest voorkomende rusten:

 

Veel studeerplezier!