Stappenplan: wanneer het niet wil lukken

Je hebt je serieus voorgenomen om goed te gaan studeren. Je begint ermee maar voelt na een paar minuten de frustratie al opborrelen: Het lukt voor geen meter! Wat nu? Herkenbaar?

 

 

 

Dan ben je zeker niet de enige! Voor mij is het in ieder geval wel heel herkenbaar! Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik als kind tijdens het oefenen soms enorm gefrustreerd raakte wanneer ik vond dat ik iets moest kunnen, en het lukte niet! Ik zat dan gewoon te huilen achter mijn instrument van boosheid. Mijn ouders probeerden mij dan te kalmeren en af te leiden. Maar, zo eigenwijs als ik was, dat viel niet mee! Tegenwoordig weet ik gelukkig beter hoe ik er mee om moet gaan en dat is heel prettig! Ben je benieuwd hoe? Met dit stappenplan kan jij het ook!

Het stappenplan.

Stap 1: reageer op tijd!

Wat ik in ieder geval fout deed, was dat ik veel te lang doorging. Als je doorgaat totdat je frustratie zo erg is dat je het liefste ergens mee gaat smijten, wordt het moeilijk. Dan ben je vaak al zover dat je afhaakt en stopt met studeren. Dat is niet fijn, dan heb je een dubbel slecht gevoel over jezelf, want: het wilde niet lukken (dat voelt alsof je dom bent) en je hebt ook niet gestudeerd zoals je jezelf had voorgenomen. Dat zorgt ook voor een gevoel van falen, waardoor je voorlopig weinig zin hebt om weer te gaan studeren. Niet goed!

Stap 2: denk na

Zodra je voelt dat het de verkeerde kant op gaat, moet je even stoppen en nadenken. Stel jezelf de volgende vraag: wat lukt er precies niet? Is het een bepaald stukje? Maak je steeds andere fouten?

Stap 3: waarom?

Waarom lukt het niet? Ben je te moe om je te concentreren, of ben je om iets anders afgeleid? Is het te moeilijk? Heb je hulp nodig? Of moet je het anders aanpakken? Is het je in het verleden wel weer gelukt, en wat deed je toen?

Stap 4: conclusie

Nu je erover nagedacht hebt wat er precies aan de hand is, ben je zeer waarschijnlijk al weer wat rustiger geworden. Je kunt nu bedenken wat je nodig hebt en een andere strategie uitstippelen.

Stap 5: bepaal je vervolgstap

Een paar voorbeelden.

-Ben je erg moe en kun je je niet concentreren? – Ga dan niet te lang door. Speel een paar stukken die je fijn vindt om te spelen en ga met het moeilijke verder als je beter uitgerust bent.

-Wordt je door iets anders afgeleid?- Probeer dat dan op te lossen voor je verder gaat.

-Begrijp je het niet of kom je er niet uit? – Probeer hulp te krijgen, of ga speuren op internet, of ga iets anders doen totdat je hulp kunt krijgen.

-Lukt een bepaald moeilijk stukje niet?- verander je studeer strategie ( misschien heb je iets aan deze blog: Lastige loopjes? Denk makkelijk! )

Ik hoop dat dit stappenplan je inspireert om op een prettige manier te studeren!

 

Veel studeerplezier!