foutje optredenAfgelopen zaterdag traden er leerlingen van mij op in de zaal van de Koningshof. Er was door omstandigheden niet zoveel voorbereidingstijd geweest als ik normaal in plan. Daardoor was het allemaal extra spannend! De laatste les voor het optreden vroeg een leerling mij:

“Wat moet ik doen als het misgaat?”

 

Tip 1: Het publiek wil je graag horen!
Bedenk dat het publiek er niet zit om kritiek op jouw spel te leveren, maar dat het er is uit belangstelling (voor jou!) en liefde voor muziek. Maak er dus geen probleem van als er iets niet helemaal goed gaat. Het publiek zal het niet erg vinden.

Tip 2: Ga door!
Probeer hoe dan ook de slotmaat te halen. Wanneer je er even uit bent, bedenk dan waar je het weer op kunt pikken en ga daar verder. Er is niets aan de hand, dus niet in paniek raken, maar door gaan en er iets moois van maken. Je moet nooit denken dat je optreden verziekt wordt door een fout. Dat gebeurt alleen wanneer jij zelf na de fout niet meer je best doet om mooi verder te spelen! Heel trots ben ik op een leerling die bij de herhaling van het muziekstukje in eerste instantie vergat om de fill knop in te drukken. Ik zag hem aarzelen. Hij drukte de knop alsnog in, telde netjes totdat hij weer in moest vallen en maakte het liedje keurig af!

Tip 3: Voorbereiding
Wanneer je goed voorbereid bent voor het optreden, zal je beter in staat zijn om eventuele fouten te verhullen. Wanneer er bv. in je rechterhand iets misgaat, en je kunt met je linkerhand doorgaan en later met rechts weer invallen, valt er geen “gat” en valt je fout minder op. Het helpt ook als je tijdens het oefenen er bewust aan werkt om door te gaan als je een fout maakt. Je hebt daar dan al ervaring in en zal dat ook tijdens het optreden toe kunnen passen.

concentratieTip 4: Blijf kalm en geconcentreerd
Wat er ook gebeurt, blijf kalm! Wordt niet boos als er iets misgaat, ga niet denken: “zie je wel, dat gebeurt mij weer!” Zodra je je op gaat winden over je fout, wordt het pas een probleem. Je kunt je dan niet meer concentreren op wat je moet doen en gaat alleen maar meer fouten maken!

Tip 5: Niet perfect is nog steeds goed genoeg!
Ga er van uit dat er het nooit perfect zal gaan. Vaak zal het publiek niets merken van wat jij niet goed genoeg vind. Doe gewoon je best en wees tevreden als het publiek dat ook is!

Overigens hebben alle leerlingen het heel goed gedaan, het was een leuke middag en het publiek was heel enthousiast!

Wil je nog meer lezen over optreden?

http://muziekstudio-legato.nl/last-van-zenuwen-voor-een-optreden-ga-ze-te-lijf-met-deze-tips/

http://muziekstudio-legato.nl/bloed-zweet-en-plankenkoorts/

Veel studeerplezier!