Ga jij ook optreOptreden voorbereidenden? Volgende week zaterdag is weer het leerlingenconcert van Muziekstudio legato. Veel leerlingen zijn al een tijdje bezig met het instuderen van de stukken die ze volgende week gaan uitvoeren. Omdat we op tijd zijn begonnen met de voorbereidingen, kan iedereen de stukken eigenlijk al gewoon goed spelen. Hoe bereid je je die laatste week voor het concert dan het beste voor? Hier een paar tips:

 

  1. Oefen dagelijks, maar niet te lang

Speel de stukken die je gaat uitvoeren liefst iedere dag, maar blijf er niet te lang mee bezig. Probeer de puntjes op de i te zetten, speel het zo mooi mogelijk, maar doe het niet meer dan 2 á 3 keer.

  1. Speel door tot het einde

Je bent waarschijnlijk gewend om, wanneer je thuis aan het oefenen bent, te stoppen wanneer je een fout maakt. Train jezelf deze week vooral om door te spelen tot het einde, wat er onderweg ook gebeurd! Wanneer het stuk afgelopen is, kun je altijd nog even kijken naar wat er mis ging en of je dat nog extra moet oefenen of dat je misschien een aantekening met rood potlood moet maken. Tijdens een optreden stoppen om je fout te verbeteren is niet zo’n goed idee. Je kunt veel beter gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is (dat is ook zo!). Een foutje maken is niet erg, maar probeer het ook gewoon niet op te laten vallen door er zelf geen aandacht aan te schenken.

  1. Het wordt superleuk!

Bijna iedereen is wel zenuwachtig voor het optreden. Dat is heel normaal en niets om je druk over te maken. Wanneer je merkt dat de zenuwen je de baas dreigen te worden, haal dan diep adem en zeg tegen jezelf: “het gaat goed en het wordt superleuk, ik heb er zin in!” Maak jezelf lang, zet een glimlach op je gezicht, en je zult merken dat je je direct een stuk beter voelt! Het wordt natuurlijk ook leuk, en niemand zal het je kwalijk nemen als iets niet helemaal goed gaat. Dat je meedoet is al een prestatie op zich!

  1. Uitgerust gaat het beter

Wellicht een beetje een open deur, maar toch: de avond ervoor flink feesten en doorzakken is niet zo’n goed idee. Probeer een beetje uitgerust te zijn. Wanneer je denkt dat je moeite zal hebben om in slaap te komen, kun je beter vroeg op de avond nog even flink sporten zodat je moe naar bed gaat.

  1. Zorg dat je geen lege maag hebt

Probeer voor het optreden nog even iets te eten. Het hoeft niet veel te zijn, maar met een lege maag kan je last krijgen van trillende handen en dat is niet zo fijn.

  1. Neem de tijd

Neem de tijd om van tevoren je spullen te pakken, je mooie kleding aan te trekken en ga op tijd van huis. Moeten haasten om op tijd te komen geeft stress, en ook dat is niet fijn. Neem ook de tijd wanneer je het podium op komt en begin pas met spelen wanneer je er helemaal klaar voor bent en precies weet wat je gaat doen en hoe het gaat klinken.

 

Veel studeerplezier en Toi,toi toi!

Wil je nog meer over dit onderwerp lezen?

http://muziekstudio-legato.nl/zenuwachtig-voor-een-optreden-ga-ze-te-lijf-met-deze-tips/

http://muziekstudio-legato.nl/optreden-voorbereiden-hoe-doe-je-dat/http://muziekstudio-legato.nl/bloed-zweet-en-plankenkoorts/