Het talent van Mozart, heb jij dat ook?

Wolfgang Amadeus Mozart staat bekend als een wonderkind. Hij componeerde al op jonge leeftijd en trad als jong kind al op. Het bewijs dat muzikaliteit iets is waar je mee geboren wordt! Of toch niet?

De laatste jaren is men steeds meer gaan beseffen dat wanneer je ergens erg in uitblinkt, er altijd een periode aan vooraf is gegaan van veel, hard en intensief studeren. Met dit in het achterhoofd is men ook gaan onderzoeken hoe het nu zat met het wonderkind Mozart.

 

 

Vader

De vader van Mozart was zelf musicus en muziekdocent. Als peuter luisterde Mozart al geboeid naar de lessen die zijn vader gaf aan zijn oudere zus. Het duurde dan ook niet lang voordat hij zelf ook les kreeg van zijn vader. Op 3 jarige leeftijd kon hij al eenvoudige klavierstukjes binnen een half uur uit zijn hoofd spelen. Rond zijn vijfde jaar trad hij voor het eerst op. Zijn vader zag daar niets verkeerds in en stimuleerde Mozart om veel met muziek bezig te zijn. Mozart vond spelletjes alleen maar leuk wanneer er muziek aan te pas kwam. Zijn hele leven draaide om muziek. Ook dicteerde hij op 5 jarige leeftijd al zijn eigen kleine composities, die zijn vader voor hem opschreef. Omdat hij het niet zelf opgeschreven heeft, is het moeilijk te achterhalen in hoeverre zijn vader er invloed op heeft gehad. Hoewel het natuurlijk heel knap is om met 5 jaar al te kunnen componeren en optreden, is het toch wel duidelijk dat deze muzikaliteit niet uit de lucht is komen vallen. Want op zijn 5e jaar was hij toch al 3 jaar hele dagen met muziek bezig!

Absoluut gehoor

Een absoluut gehoor houdt in dat je, wanneer je een toon hoort, gelijk weet welke dat is. Het is bekend dat ook Mozart een absoluut gehoor had. Lange tijd heeft men gedacht dat je ermee geboren wordt, of niet, net als met talent.

Proef

In 2014 is er door de Japanse psycholoog een proef uitgevoerd met 24 kinderen van 2 tot 6 jaar. Een paar maanden trainde ze het gehoor van deze kinderen, meerdere keren per dag. Hoewel het geen kinderen waren die daarvoor al veel met muziek in aanraking waren geweest, hadden deze kinderen na een paar maanden ALLEMAAL een absoluut gehoor!
Ik moet dan altijd aan dat programma “Mythbusters” denken. De stelling: “Een absoluut gehoor kun je niet krijgen door te trainen want je wordt ermee geboren of niet.” Busted!

Het is te leren!

Om ergens heel goed in te kunnen worden, moet je het soort geheugen trainen waarmee je een beeld of een beweging voor de geest kunt halen. Dit kun je trainen door doelmatig en gefocust te oefenen. Je moet toewerken naar gestelde doelen. Je hebt een goede docent nodig die je feedback geeft en je moet die feedback continu te verwerken. Dat betekent ook het verlaten van je comfortzone.

Conclusie

Onder de juiste omstandigheden, onder leiding van een expert, kan iedereen uitzonderlijke prestaties verrichten wanneer er op de juiste manier hard getraind wordt.
Mozart was uitzonderlijk goed doordat hij heel veel tijd, energie en liefde stopte in zijn grote passie. Daarbij had hij de juiste begeleiding.

Jij kunt het ook leren!

Je hoeft geen Mozart te worden om te genieten van zelf muziek maken!
Wanneer jij je tijd, energie en liefde stopt in het maken van muziek, zal ook jij het leren met de begeleiding van een goede docent. Je zult waarschijnlijk geen tweede Mozart worden, maar dat is ook niet een voorwaarde om van muziek maken te kunnen genieten!

Veel studeerplezier!