Anti stress tips voor muzikanten

Stress!! Er komt weer een optreden aan! Ben jij bloednerveus wanneer je voor publiek moet spelen? Dat is niet zo verwonderlijk! Heel veel muzikanten hebben er last van. Ook ik ben altijd nerveus voor een optreden. Ik heb gelukkig in de loop van de jaren geleerd hoe ik daar het beste mee om kan gaan. Ben je benieuwd naar mijn tips? Hier zijn ze!

 

 

 

Tip 1: zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen is 1 van de grootste veroorzakers van stress. Wanneer je niet met vertrouwen het optreden tegemoet ziet, bedenk je vooral vooraf wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Op zich is dat niet erg! Maak hier gebruik van door vooraf heel hard te werken aan je zwakke punten. Hoe beter je voorbereid bent, hoe meer vertrouwen en minder stress je zult hebben.

 

Tip 2: optimisme

Ga er simpelweg van uit dat het goed gaat! Wanneer je goed voorbereid bent, gaat het je vast wel lukken om iets moois te laten horen. Negatief denken ondermijnt je zelfvertrouwen en vergroot je stress! Met optimisme kom je veel verder!

 

Tip 3: volhouden!

Dingen gaan niet altijd zoals jij graag wilt. Dat geldt helaas ook voor optredens. Misschien ben je wel extra zenuwachtig omdat je vond dat het de vorige keer bij een optreden niet goed ging. Vergeet dan niet dat je daar ook weer van geleerd hebt! Door die ervaring ben je weer gegroeid en kun je het de volgende keer weer beter. Geef het niet op en ga ervoor!

 

Tip 4: enthousiasme

Jij bent enthousiast over zelf muziek maken! Gebruik dit enthousiasme om te laten horen en zien hoe leuk het is. Bedenk dat je anderen kunt inspireren om ook aan de slag te gaan met muziek, bedenk hoe je anderen kunt laten meegenieten van jouw muziek! Dat zijn toch dingen om enthousiast over te worden! Tegen een flinke portie enthousiasme is stress niet opgewassen!

 

Tip 5: humor

Lachen is een prima anti stress middel! Maak grappen, lach voluit en je zult merken dat de stress gelijk wegzakt!

 

Geniet van je optreden en het heerlijke gevoel achteraf als het goed is gegaan! Vergeef het jezelf als het niet perfect was, want dat hoeft ook niet! Maak er een mooie decembermaand van!

Veel studeerplezier!