RioDe Olympische Spelen, ik kijk er veel naar. Al die prachtige sportmensen die topprestaties leveren. Ze hebben allemaal, stuk voor stuk, alles gegeven om te kunnen schitteren op dat ene moment! Ze zijn vaak al van jongs af aan compleet gefocust op hun sport, zetten er alles voor opzij en doen er alles voor. Een aantal van hen maakt hun droom waar en winnen olympisch goud! Maar er zijn ook teleurstellingen, blessures, valpartijen en drama’s. Iedere sporter die meedoet, weet dit. Waarom laten ze zich hierdoor niet weerhouden? Wat doen ze als ze vallen?

 

EpkeEpke Zonderland, bijnaam the flying dutchman, de turnkampioen van de vorige spelen, doet zijn oefening in de finale en maakt een enorme smak! Gaat echt letterlijk plat op zijn gezicht! Ik kan me zo voorstellen dat bijna iedere Nederlander dat beeld wel voorbij heeft zien komen. Wat een drama… Maar hij staat weer op, herpakt zich en maakt de oefening wonderbaarlijk goed af. Ik heb daar zo’n respect voor! Hoe gemakkelijk was het niet geweest om te stoppen toen de kans op een medaille verkeken was. Maar nee, opstaan en afmaken, zoals hij zijn hele leven lang dat gewend is geweest. Accepteren dat vallen erbij hoort. Analyseren wat er mis is gegaan en er daardoor weer van leren. Bereid zijn risico’s te nemen, ook als er heel veel van af hangt! En doorgaan, je niet laten stoppen door zo’n tegenslag. Zo iemand wil ik graag als voorbeeld nemen.

 

Ik ben niet zo’n fanatiek sporter, muziek is mijn ding (zo te horen in het filmpje is muziek niet zo Epke’s ding ;)) http://www.epkezonderland.com/uploads/vdlp/images/framework/video/Rio2016.mp4

Maar het maakt niet uit waarin je iets wilt bereiken, dit is de manier: Er vol voor gaan, risico’s nemen, vallen incalculeren en zien als leermomenten, weer opstaan en doorgaan, ook als het moeilijk is. Uiteindelijk loont het altijd.

 

Heb je een dipje? Lukt het je niet om een moeilijk stuk in te studeren? Gaat het helemaal mis tijdens een optreden? Onthoud dan hoe Epke en al die andere kanjers daar mee omgaan. Altijd doorgaan, want de aanhouder wint!!

Veel studeerplezier!