stock-photo-19945474-musical-note-3dTenuto: een review.

Een paar jaar geleden kreeg ik van een goede collega een tip: “kijk eens op www.musictheory.net Ze hebben daar een leuk notenlees programma voor je leerlingen. “ Ik heb dat gedaan en inderdaad, ik ben er ook enthousiast over! Ook de meeste van mijn leerlingen vinden het leuk om ermee aan de slag te gaan. Een reden voor mij om hier een artikel over te schrijven zodat ook jij wat meer te weten komt over dit programma.

 

Tenuto

Het bestaat uit een online programma, wat gratis is, en een app die je kunt downloaden voor Ipad en Iphone. Deze app (Tenuto)  kost $3,99. Toen ik een tijdje de online versie had gebruikt en overtuigd was van de kwaliteit, heb ik besloten dat ik dit mijn geld wel waard vond en de app aangeschaft voor mijn Ipad. Sindsdien gebruik ik deze het liefst, hoewel er online ook goed mee te werken valt.

Het programma bestaat uit 2 onderdelen: Theory lessons en Exercises.

De theorielessen zijn in het Engels. Het zijn meer beknopte overzichten van theorie dan lessen. Maar als je het Engels goed beheerst kan het handig zijn om als naslagwerk bij de hand te hebben.

Waar ik het nu over wil hebben zijn de Exercises. De app hiervoor heet Tenuto.

tenuto-startscherm

Het startscherm van Tenuto

Wanneer je deze app opent, krijg je een hele lijst te zien met allerlei oefeningen. Hieronder het lijstje met wat je ermee kunt doen:

Note Identification

Je krijgt een notenbalk te zien met een noot en letters eronder. Door op de juiste letter te klikken, wordt de letter groen, hoor je de noot (mits het geluid aanstaat uiteraard) en verschijnt er een nieuwe noot. Je kunt hierbij van alles instellen: Of je 1 of 2 notenbalken wilt gebruiken, met welke sleutel, welke noten je wilt oefenen, of er wel of geen kruizen en mollen gebruikt worden. Je kunt het dus helemaal zelf instellen naar je eigen niveau of dat van de leerling.

Scores

De score wordt bijgehouden: hoeveel vragen in je totaal en hoeveel je daarvan goed had (rechtsboven in het scherm). Het percentage wat je goed had en je ziet de tijd lopen. Door op reset te klikken in het menuutje, begin je weer opnieuw. Je kunt zelf een rapportje met de scores tevoorschijn toveren en die uitprinten. Leuk om te zien of je scores verbeteren.

tenuto-note-id

Tenuto: Note Identification Klik onderin het scherm op de bijbehorende letter en ontdek of je het goed hebt.

tenuto-menu

Tenuto: via het menu rechtsboven kun diverse instelling aanpassen naar jouw behoefte.

Deze aanpasmogelijkheden en het bijhouden van de scores kun je bij iedere oefening hieronder ook instellen en gebruiken.

Key Signature Identification

Het bepalen van de toonsoort aan de hand van de voortekens op de notenblak

Interval Identification

Laat 2 noten op de notenbalk zien waarvan de het interval moet bepalen. Je moet dan wel de Engelse termen kennen om ze te kunnen maken.

Chord Identification

Hetzelfde als bij interval maar dan voor akkoorden.

Keyboard note Identification

Je ziet hier een toetsenbord van een piano of keyboard met een rode toets. Wanneer je de juiste letter aanklikt, wordt deze weer groen, hoor je de toon en komt de volgende in beeld.

Keyboard Reverse Identification

Deze is ook interessant als je keyboard of piano speelt. In plaats van dat je de noot koppelt aan een letter, koppel je deze nu aan een toets. Je bent dus nu de noten aan het spelen als op je instrument.

tenuto-keyb-rev-id

Tenuto: Keyboard Reverse Identification. Klik op de toets die bij deze noot hoort. Wordt de toets groen, dan heb je het goed!

Keyboard Interval Identification

Dit is ook weer intervallen herkennen, maar dan vanaf de toetsen in plaats vanaf de noten op de notenbalk.

Keyboard Chord Identification

Laat je een akkoord op de toetsen zien wat je moet herkennen.

De volgende 3 oefeningen zijn bedoeld speciaal voor snaarinstrumenten: Fretboard Note Identification, Fretboard Interval Identification en Fretboard Chord Identification. Het leuke hiervan is dat je het voor 8 verschillende instrumenten kunt aanpassen: gitaar 6 en 7 snaren, Basgitaar 4 , 5 en 6 snaren, mandoline, banjo en Ukelele. Voor toetsenisten niet zo van belang, maar wel voor degene die snaarinstrumenten bespelen!

Dan komen er 4 verschillende oefeningen om je gehoor te trainen: noten, intervallen, toonsoorten en akkoorden. Ik gebruik deze niet vaak omdat ik er meestal niet zoveel tijd voor heb ik de les, maar nuttig zijn ze zeker!

Accidental Calculator

Dit is een handige tool waarmee je kunt zien hoe een noot die jij uitkiest, genoteerd moet worden in een andere sleutel. Je kunt zelf de toonsoort aangeven en het op een toetsenbord aanklikken en dan kun je zien hoe dat er op een notenbalk met een sleutel naar keuze eruit ziet.

De interval Calculator en de Chord Calculator kunnen je laten zien hoe het akkoord eruitziet wat jij zoekt.

De Analysis Calculator laat je zien welke functie een akkoord heeft in een bepaalde toonsoort. Deze laatste 3 zijn toch wel meer bedoeld voor de gevorderde muzikant die veel interesse in theorie heeft.

De Matrix Calculator ziet er mooi uit, maar ik heb geen flauw idee wat daar de bedoeling van is!

Tot slot:

Tot nu toe heb ik vooral de Note Identification, Keyboard Note Identification en Keyboard Reverse Identification gebruikt. Met veel genoegen! Ik denk wel dat ik het steeds vaker ga gebruiken ook voor akkoorden en toonsoorten te oefenen met leerlingen, want het is een handige tool!

Ik vind het veel waar voor je geld. Je kunt heel veel met het programma en je hebt er ook heel lang plezier van omdat het zowel beginners als gevorderden heel veel oefenmateriaal biedt!

Veel studeerplezier!